Hlavní obsah

Manželství není jen svazek muže a ženy, vzkázala vláda lidovcům

Foto: Profimedia.cz

Vláda premiéra Andreje Babiše podpoří otevření manželství i párům stejného pohlaví.

Reklama

Návrh lidovců na ústavní ochranu manželství jako svazku muže a ženy ve vládě narazil. Menšinový kabinet ANO a ČSSD ho ve Sněmovně nepodpoří.

Článek

K předloze poslanců z KDU-ČSL, která měla doplnit Listinu základních práv a svobod, dala vláda na úterní schůzi záporné stanovisko.

V předběžném stanovisku vlády stojí, že by se k veškerým změnám listiny jako součásti českého ústavního pořádku mělo přistupovat zdrženlivě. A práva a svobody v ní zakotvené by podle vládních legislativců neměly blokovat práva jiných skupin lidí.

Video: Rozhovor s poslancem Markem Výborným o předloze ústavního zákona

Poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL).Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

Návrh z pera lidoveckého poslance Marka Výborného podepsalo více než 30 poslanců, a to z řad KDU-ČSL, hnutí ANO, ČSSD, ODS, TOP 09 a Starostů. Komunisty ani poslance z hnutí SPD Tomio Okamury lidovci oslovit neplánovali.

Předkladatelé uvedli, že cílem bylo doplnit ochranu rodiny o ochranu jednoho ze základních stavebních prvků úplné rodiny, jímž je – podle autorů návrhu – právě manželství muže a ženy.

Jedním z důvodů, proč vláda návrh ústavního zákona nepodpoří, má být také podpora novely jiné skupiny poslanců, která chce institut manželství naopak otevřít i pro páry stejného pohlaví. K té už se dříve postavila i jednobarevná vláda hnutí ANO.

Zatímco k uzákonění manželství homosexuálů by v obou komorách parlamentu stačila prostá většina hlasů, pro přijetí ústavního zákona by se musela vyslovit třípětinová většina. Předloha lidovců tak bez podpory vlády zřejmě nemá šanci projít Sněmovnou.

Otevřený zůstává i návrh, který by homosexuálům umožnil adopci dítěte jeho protějšku. Ten začala Sněmovna projednávat už v minulém volebním období.

Kritici tehdy varovali před dalším rozšiřováním práv homosexuálních lidí, zastánci poukazovali na zájmy dětí. O předloze, za kterou stála i poslankyně za hnutí ANO Radka Maxová, Sněmovna do konce volebního období nerozhodla.

Reklama

Doporučované