Hlavní obsah

Manželství pro gaye a lesby nesmí projít. Jinak vláda s námi padá, řekl Jurečka

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Manželství pro všechny nesmí projít a naši partneři se k tomu musí zavázat, míní Marian Jurečka.

Reklama

aktualizováno •

Předseda lidovců uvedl, že bude chtít pojistku, aby případní koaliční partneři ani volným hlasováním nenechali projít zákon umožňující manželství pro všechny.

Článek

KDU-ČSL bude chtít pojistku, že žádná strana případné vlády Spolu s Piráty a STAN nepodpoří manželství pro všechny. V předvolebním Studiu N to řekl předseda lidovců Marian Jurečka.

Pro KDU-ČSL by podle něj bylo nepřijatelné i to, aby jednotliví poslanci vládních stran hlasovali volně, a manželství pro všechny by tak mohlo projít hlasy z opozice.

Přehled všech kandidátů do voleb

Foto: Seznam Zprávy

Podívejte se v našem speciálu Volby 2021, kdo kandiduje ve vašem kraji.

Budete chtít pojistku, že potenciální vláda nebude prosazovat manželství pro všechny? zněla otázka moderátora. „S vysokou pravděpodobností ano. Já si neumím představit, že by KDU-ČSL byla ve vládě, která by něco takového prohlasovala. V ten okamžik by ta vládní koalice skončila,“ odpověděl Jurečka.

Na jeho slova už reagoval šéf STAN Vít Rakušan. „Pro nás je prioritou koaliční vláda se Spolu. Chceme řešit zadlužení státu i zdražování, ne koho si mají lidé brát,“ napsal na Twitteru.

Nedávno se proti manželství pro všechny vyjádřil i předseda ODS Petr Fiala. „Jsem přesvědčen, že jedině svazek muže a ženy je manželstvím. Nebráním nikomu, aby žil, s kým chce a jak chce. Ale po mně nikdo nemůže chtít, abych věřil, že lidé stejného pohlaví mají vytvářet manželství a rodinu, která se rovná té přirozené,“ napsal ve své knize od A do Z.

Ten také reagoval na dnešní prohlášení Mariana Jurečky. Vyznívá z něj, že se nehodlá nechat dotlačit k podobným závazkům, byť sám manželství pro všechny nepodporuje. „V etických záležitostech jsem vždy respektoval volné hlasování každého ze zákonodárců. Nic na tomto svém přesvědčení nemíním měnit ani do budoucna,“ uvedl na Twitteru. Dodal, že Česko má šanci na změnu a kdyby ji nyní opozice promarnila (v takovýchto půtkách, pozn. red.), voliči by jí to neodpustili.

Když se manželství pro všechny projednávalo v současné Sněmovně, byly proti KDU-ČSL, SPD, ODS i část ANO. Nakonec zákon prošel do dalšího čtení, ale finalizovat se jej nepodařilo. Poslanci totiž stanovili takové lhůty, aby k jeho dalšímu projednávání už v tomto volebním období nedošlo, a tak bude muset do příští Sněmovny znovu a od začátku.

Předsedkyně TOP 09 (třetí ze stran koalice Spolu) Markéta Pekarová Adamová při debatě ve Sněmovně řekla, že i když je katolička, manželství pro všechny podpoří.

Reklama

Doporučované