Hlavní obsah

Manželství pro gaye prošlo prvním čtením. Rozpoltilo strany i koalice

Foto: Seznam Zprávy

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, předseda KSČM Vojtěch Filip a šéf ODS Petr Fiala

Reklama

Poslanci nechali prvním čtení projít uzákonění manželství homosexuálů. Bouřlivé projednávání trvalo od deváté hodiny ráno.

Článek

Po několikahodinové debatě poslanci propustili prvním čtením zákon, který by umožnil homosexuálním párům uzavírat sňatky. Do dalšího čtení zároveň prošel i „protinávrh“, který chce manželství výhradně jako svazek muže a ženy zakotvit do Ústavy.

Není ale jasné, zda se předlohy stihnou definitivně projednat před říjnovými volbami. Výbory dostaly na projednání 80 dnů místo obvyklých 60. Pokud se do voleb návrhy neschválí, bude se muset po volbách začít zcela znovu.

Část stran byla při hlasování rozpolcená. Jednotně postupovala koalice Pirátů a Starostů, kde všichni přítomní hlasovali pro zákon (respektive proti jeho zamítnutí v prvním čtení), pouze jeden poslanec se zdržel. Společný postup zvolila i SPD, ta se ovšem staví proti zákonu.

Jednotná naopak nebyla koalice Spolu, kterou tvoří ODS, lidovci a TOP 09. Proti manželství pro všechny se dlouhodobě staví lidovci, ale i větší část ODS.

„Odmítáme relativizaci hodnoty manželství a představu, že by mohlo být svazkem kohokoli. Dnešní debata je skutečně debatou hodnotovou, ideovou. Není to debata politická. A znovu říkám, jde nám o to, aby to, co tvoří základ stabilní rodiny, tedy manželství - táta, máma a děti, nebylo jakýmkoli způsobem rozmělňováno,“ řekl už před hlasováním poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL).

Marek Benda z ODS označil snahy za pokračování kulturní války. „Nemusíme zkoušet každou hloupost ze západu,“ uvedl Benda.

Naopak předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a její stranický kolega Dominik Feri zákon podpořili. „Byť jsem katolička, tak podpořím návrh sňatku pro všechny. Byť jsem také v manželství, které mnozí nazývají tradiční, tak podpořím, aby manželství mohly uzavřít i stejnopohlavní páry,“ uvedla Pekarová Adamová.

Zhruba na dvě poloviny se při hlasování rozdělilo hnutí ANO. „Manželství pro všechny nás neomezí, nedehonestuje, nesníží počty heterosexuálních sňatků, nezasáhne do vysoké rozvodovosti, ale možná nás poučí, že je to základ k vytvoření pilíře společnosti a že na něj mají právo všichni, protože ať už jsme fialoví, modří, gayové, heterosexuálové nebo lesby, všichni jsme především lidé,“ uvedla poslankyně Marcela Melková (ANO).

Naopak tvrdá kritika sňatků pro homosexuální páry zaznívala z tábora SPD a menší skupiny nezařazených poslanců. „Já jsem část dětství v dětském domově vyrůstal a můžu vám říct, že kdyby mě jako malého kluka, který se nemůže bránit a nikdo neposlouchá jeho názor adoptoval stejnopohlavní pár, tak radši skočím z okna,“ uvedl šéf SPD Okamura.

Debatu o předlohách, jež se týkají manželství, zahájila Sněmovna před třemi lety. Pak se k diskusi vrátila ještě předloni v březnu. Následné snahy o pokračování projednávání novel ale nebyly úspěšné.

Reklama

Doporučované