Hlavní obsah

Mapa Evropy s cenami televizních práv. Proč se ligám nechtělo končit

Foto: Seznam.cz

Interaktivní grafiku s cenami televizních práv sportovních soutěží si otevřete uvnitř článku.

Reklama

V souvislosti s koronavirovou nákazou a jejími dopady na (nejen) evropské fotbalové ligy si neškodí připomenout, jak výraznou roli pro jejich ekonomiku hraje cena televizních práv. Ve všech případech záleží na konkrétních formulacích smluv, nicméně výpadky zápasů a hrozba zrušení celých soutěží samozřejmě celý tento byznys, na kterém evropský fotbal stojí, zpochybňují a nabourávají.

Článek

Prohlédněte si naši mapu. A použijte přitom myš. Jak záhy zjistíte, přejedete-li myší přes příslušnou zemi, zjistíte, jakou výši má tamní televizní kontrakt. A dozvíte se o něm i další podrobnosti.

Největší obnos za televizní práva v Evropě obdrží každoročně anglická Premier League. Prodej televizní licence je pro nejlepší ligu světa klíčový. Lze spekulovat, že i z toho důvodu se do poslední chvíle snažili v Anglii hrát, dokonce i za přítomnosti diváků. A to samozřejmě v souladu s politikou premiéra Borise Johnsona, který pro boj s koronavirem doporučil Britům zachovat klid a mýt si ruce.

Po sérii informací o nákaze a karanténách přímo uvnitř týmů jednotlivých účastníků Premier League muselo ale vedení soutěže zareagovat. A rozhodlo, že utkání se nebudou hrát nejméně do 4. dubna.

Připomeňme, že kvůli onemocnění trenéra Mikela Artety je v karanténě celý tým Arsenalu, problémy podobného druhu prožívá Leicester City, v Chelsea měl pozitivní nález Callum Hudson-Odoi.

Možná leckoho překvapí, jak vysoká částka se za televizní práva vyplácí klubům ve francouzské Ligue 1 (viz mapa). A to díky lukrativnímu kontraktu s katarskou televizí beIN. Francii nejprve vzrušila zpráva, že test na koronavirus absolvoval i Kylian Mbappé, hvězda Paris SG. A když byl negativní, všem se ulevilo. Liga se měla o víkendu bez diváků hrát, ale v pátek došlo ke změně, byla přerušena.

I v Německu se o víkendu mělo hrát bez diváků, až poté mělo následovat přerušení soutěže. V pátek kolem 17. hodiny zrušili fotbalový program i Němci.

Zastaveny byly i soutěže ve Španělsku, Itálii, Česku, Polsku, Belgii, Nizozemsku, Portugalsku a dalších zemích.

V pátek večer se ještě počítalo s tím, že se o víkendu bude, ve většině případů zcela bez diváků, hrát v Maďarsku, Srbsku, na Ukrajině či v Turecku. S limitovaným počtem diváků počítají v Rusku.

Pro srovnání si prohlédněte i cenu televizních práv amerických profesionálních soutěží. Pohádkový televizní kontrakt ligy amerického fotbalu NFL nyní zpochybněn není, protože tato soutěž už má po sezoně, byla odehraná dříve, než koronavirus začal řádit.

Naopak odložen byl start baseballové MLB, přerušeny byly hokejová NHL i basketbalová NBA. I tady se bude muset řešit, jak budou televizní kontrakty naplněny, pochopitelně podle dalšího vývoje.

Reklama

Související témata:

Doporučované