Hlavní obsah

Mapa: Podívejte se, které kraje mají nejblíže k otevření školek

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) nastavil pravidla, podle kterých se budou v pondělí otevírat školky. Jasno je o Královéhradeckém a Karlovarském kraji. K nim se možná připojí ještě Plzeňský, ale žádný jiný.

Reklama

Článek

Princip návratu dětí do mateřských škol vzbudil velkou kritiku. Ministerstva zdravotnictví a školství původně počítala s tím, že se případně otevřou až ve třetí fázi rozvolňování, tedy až po obnovení prezenční výuky na druhých stupních základních škol. To se ale nelíbilo premiérovi Andreji Babišovi (ANO) ani jeho ekonomickým ministrům, a to z jednoduchého důvodu – zaměstnanci musí zůstat s dětmi doma na ošetřovném, a nemohou tak do práce.

Vláda proto rozhodla, že mimo předškoláků se od pondělí mateřinky otevřou i pro další děti. Ministr zdravotnictví pro tento krok ale po konzultaci s epidemiology narýsoval jasnou hranici – školky budou fungovat pro všechny děti jen v těch krajích, kde bude týdenní přírůstek nových případů koronaviru nižší než 100 na 100 tisíc obyvatel.

Takové kraje jsou podle nejaktuálnějších, pondělních čísel pouze dva. V Královéhradeckém kraji je sedmidenní incidence aktuálně na úrovni 79 případů a v Karlovarském kraji 65.

Na hraně je Plzeňský kraj. Momentálně tam hygienici evidují 114 nakažených na 100 tisíc obyvatel za uplynulých sedm dní. Vláda ale bude o rozvolnění rozhodovat až ve čtvrtek a pokud se počet nakažených bude snižovat minimálně jako doposud, i tamní mateřské školy by se měly v pondělí otevřít.

Žádného dalšího kraje se ale velmi pravděpodobně návrat dětí do školek v pondělí už nedotkne. Mimo třech zmíněných regionů jsou tomu pak nejblíže Praha (146), Liberecký kraj (168) a Středočeský kraj (169).

Pokud bude stejné hledisko platit pro otevírání školek i příští týden a epidemie bude stále srovnatelně brzdit, v pondělí 3. května se pravděpodobně budou moct vrátit děti do školek i v těchto třech krajích.

Naopak na Moravě a ve Slezsku se čísla zlepšují pozvolněji, a to hlavně proto, že se sem poslední vlna nákazy z Čech přelila nejpozději. V Jihomoravském kraji tak v současnosti dosahuje sedmidenní incidence nových případů na 100 tisíc obyvatel čísla 186, v Moravskoslezském 230, v Olomouckém 240 a Zlínském 290. O moc lépe na tom ale zatím není ani Jihočeský kraj (266) nebo Vysočina (271). Tam si na otevření školek rodiče počkají patrně ještě o něco déle.

Reklama

Doporučované