Hlavní obsah

Mapa soudních průtahů: Co v Mladé Boleslavi vyřeší za 69 dnů, trvá v Děčíně pětkrát déle

Mapa soudních průtahů.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na konečný verdikt u soudu si mohou lidé počkat i několik let. Průtahy jsou problém, který stále trápí české soudnictví – je nutno ale dodat, že statistiky za poslední rok ukazují zlepšení situace. Podle takzvané Mapy průtahů, kterou má Seznam.cz k dispozici, jsou ovšem rozdíly mezi nejpomalejším a nejrychlejším soudem stále značné.

Článek

Na konečný verdikt soudu pořád ještě můžete čekat i déle než 20 let. To je ovšem extrémní situace. Projekt Mapa průtahů, za kterým stojí právník David Zahumenský, naopak ukazuje, že v roce 2018 se situace zlepšila. Výjimkou je oblast trestního práva.

Ještě před čtyřmi lety průměrná délka trestních řízení klesala. Podle autora Mapy průtahů je ale patrné, že tento trend narazil na dno. V roce 2018 si lidé na finální verdikt museli počkat v průměru 181 dní, tedy zhruba půl roku. A to, co v Děčíně vyřeší za 347 dnů, trvá u nejrychlejšího soudu v Mladé Boleslavi 69 dnů.

Rozdíly v řádu i stovek dnů

To civilní soudnictví je podle statistiky v lepší kondici než v předchozích letech. U civilních soudů se tak v loni v průměru čekalo na rozsudek 271 dnů – to je zhruba tři čtvrtě roku. Ještě v roce 2008 to přitom bylo dvakrát tolik. Rozdíl mezi nejrychlejším soudem v Náchodě a nejpomalejším na Praze 7 je 340 dnů.

I ve správním soudnictví se u většiny soudů průměrná délka řízení zkrátila. V roce 2018 čekali účastníci řízení na vyslovení verdiktu v průměru 458 dnů, tedy zhruba rok a čtvrt. Autor Mapy průtahů ale dodává, že bude potřeba sledovat, zda se jedná pouze o jednorázový pokles, nebo zda ministerstvo soudy podle slibů personálně posílilo.

Také opatrovnickým soudům jde rozhodování rychleji. Pravděpodobně se totiž daří vyrovnat s nárůstem agendy. Průměrná délka řízení tak loni byla necelých šest měsíců. A opět rozdíly – soud v Děčíně je s 489 dny hodnocený jako ten nejpomalejší. Zato soud v Nymburku obdobné případy řeší jen 88 dní.

Na délku řízení má ale vliv daleko více faktorů. Může jít o typ samotného skutku, počet účastníků řízení či kriminalitu v daném regionu. Některé případy jsou složitější i kvůli tomu, že některá z osob pobývá v zahraničí. Podle šéfky Soudcovské unie Daniely Zemanové se délka řízení zlepšila především díky píli jednotlivých soudců.

A záleží také na přístupu Ministerstva spravedlnosti. To ale namísto soudních průtahů aktuálně řeší spíš personální změny ve vedení úřadu. Už v úterý se má novou ministryní stát po Janu Kněžínkovi Marie Benešová.

Reklama

Související témata:

Doporučované