Hlavní obsah

Mapa sucha: V Česku kriticky ubývá voda, názorně ukazuje sestřih z posledních pěti let

Schematická mapa porovnává intenzity za sucha posledních let.Video: Intersucho.cz

 

Reklama

Za právě panující sucho mohou téměř tropické dubnové teploty a spíše teplá zima s nedostatkem sněhu, uvedl bioklimatolog a jeden z tvůrců projektu Intersucho Miroslav Trnka. Nadcházející předpověď srážek je špatná, pršet prakticky nemá.

Článek

Vody v řekách a potocích je podle bioklimatologa Miroslava Trnky jako ve vrcholném létě, koryta vysychají. Nejhůře jsou na tom beskydské řeky, kde teče asi jen 10 až 20 procent obvyklého množství vody. Také studny se ocitají bez vody, což je kritické pro občany, kteří nejsou napojeni na vodovodní řády.

Ve videu v úvodu článku se podívejte na vývoj sucha v průběhu posledních pěti let. V červenci 2013 zaznamenalo Česko nejsušší týden za 60 let, schematická mapa webu Intersucho ukazuje hodnoty extrémního sucha na asi třetině území. Následující rok byl pravým opakem, celý červenec vydatně pršelo. Rok 2015 byl pak nejteplejším rokem v historii země, barva označující extrémní sucho převažuje na celé mapě Česka. Podobně na tom byl rok 2017, kdy byla suchem ohrožena více než polovina republiky. Právě letošní dubnové teploty způsobily v Česku sucho jako ve vrcholném létě.

„Aktuálně se kumulují dopady loňska, zimy i teplého dubna. Problém je hlavně, jak říkáme, jižně od dálnice D1. Tedy v jižních Čechách, na Vysočině a na jižní Moravě a nově i v Moravskoslezském kraji. K tomu se ještě přidružila během zimy východní polovina území, kde nedosáhla sněhová pokrývka ani 40 procent normálního stavu,“ řekl Trnka.

Protože v zimě spadlo málo srážek a místo sněhu častěji pršelo, nejsou doplněné zásoby spodní vody. „Na teplý duben rostliny reagovaly bouřlivým rozvojem. Zatím vodu měly a ještě mají ze zimní vláhy, ale ta už v povrchové vrstvě místy došla nebo rychle dochází,“ řekl bioklimatolog. Zemědělské porosty na tom ještě nejsou kriticky, ale od minulého týdne už někteří zemědělci i družicová data hlásí první známky jejich ohrožení.

O suchu se při návštěvě vlády na jižní Moravě zmínil i ministr životního prostředí Richard Brabec. „Začíná se výrazně přibližovat situace, že letošek by mohl být krizový rok z pohledu sucha, skutečně dramaticky vysychá celá republika,“ řekl. Vyhlásil dotační výzvu pro obce na hledání a budování nových zdrojů pitné vody. Ministerstvo rozdělí 600 milionů korun.

Reklama

Doporučované