Hlavní obsah

Mapa ukazuje ledový týden v Česku, příští týden se mráz vrátí

Týden mrazivého počasí v Česku v animaci na mapě

 

Reklama

Přesně týden svírají ČR mnohde rekordní mrazy. Výhled počasí pro příští týden ukazuje znovu až -20 stupňů.

Článek

Do České republiky přišel s novým rokem i silný mráz. Vůbec nejnižší teplotu naměřili meteorologové v sobotu 7. ledna v obci Horská Kvilda, kde bylo ráno minus 29,3 stupně. Teplotní rekordy platné pro tento den padly asi na deseti procentech stanic, které měří třicet a více let. Teploty klesaly nízko i ve velkých městech. Například Olomouc měla téměř minus 21 stupňů a v Šumperku teplota klesla až na minus 25 stupňů Celsia.

Nejnižší teploty nového roku:

4. 1. Lysá hora -7,6 °C

5. 1. Labská bouda -13,3 °C

6. 1. Staňkov - 19,7 °C

7. 1. Horská Kvilda -29,3 °C

8. 1. Hošťálková -25,3 °C

9. 1. Štítná nad Vláří -25,3 °C

10. 1. Hošťálková -21,3 °C

11. 1. Horská Kvilda -24,5 °C

Nebezpečí nepředstavuje jen silný mráz, ale mohou se jím stát i masy sněhu na střechách. I v nadcházejících dnech, kdy se výrazně oteplí, se zejména na severu Čech očekává vydatné sněžení.

Velmi chladné počasí posledních dnů je rizikem především pro lidi bez domova. Následky podchlazení se pravděpodobně staly osudné čtyřem bezdomovcům v Praze. Po jednom lidském životu si mráz vyžádal oběť i v Brně a Karviné. Při současné vlně mrazů tak v celé zemi umrzlo zřejmě šest lidí.

Mráz zatím nepřinesl dramatický růst škod klientů pojišťoven. Více případů způsobují pouze v pojištění vozidel kluzké silnice. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami, které očekávají vyšší počet škod právě v těchto dnech, kdy mrazy poleví.

Podle nadcházející předpovědi si od mrazů pár dní odpočineme. Ovšem už v příštím týdnu budou zpět a rtuť teploměru bude ukazovat i minus 20 stupňů.

Reklama

Doporučované