Hlavní obsah

Nebudeme šmírovat ani dělat analýzu, koalice řešila prázdné byty v Praze

Tisková konference pražské koalice k mapování prázdných bytů.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Piráti chtěli zjišťovat, jestli je byt prázdný s pomocí údajů z elektroměrů. TOP 09 ale byla proti.

Článek

Zástupci pražské koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL) řešili spor kolem návrhu zmapovat počet prázdných bytů v Praze s pomocí údajů z elektroměrů. Nakonec se dohodli, že tento postup používat nebude. Plán Pirátů se totiž nelíbil předsedovi TOP 09 Jiřímu Pospíšilovi, který návrh označuje za zasahování do soukromí a vlastnického práva vlastníků bytů. Podle Pirátů šlo o nedorozumění.

Analýza, ze které by se dál vycházelo v řešení problému, se tak vyrábět nebude. Koalice se ale shodla, že tento problém je potřeba řešit. „Budeme společně hledat způsoby, jak řešit tento problém pomocí pozitivních opatření, která budou motivovat k tomu, aby se v nich bydlelo,“ uvedl po jednání primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

„Městská rada nebude hledat žádná sankční opatření, nechceme nikoho sankcionovat za to, že vlastní více než jeden byt,“ dodal Jiří Pospíšil.

Plán původně navrhoval s pomocí dat z elektroměrů odhalit počet prázdných bytů. Zástupci Pirátů od začátku odmítají, že by šlo o narušení soukromí. Data od společnosti PRE mají mít podle nich formu zcela anonymizované statistiky a nemají se týkat konkrétních bytů, ale celých katastrů. Město tak chtělo zjistit, jestli vůbec nějaký problém s větším množstvím nevyužívaných bytů existuje. Plán včera podpořilo i pražské vedení lidovců.

Praha se v posledních letech potýká s bytovou krizí danou malou výstavbou a vysokými cenami bydlení. Nová koalice si řešení tohoto problému určila jako prioritu.

Reklama

Související témata:

Doporučované