Hlavní obsah

Mapy.cz upozorní, pokud jste se dostali do kontaktu s osobou nakaženou covid-19

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Foto: Seznam.cz

Ilustrační snímek.

Aplikace Mapy.cz zpracovává s vaším souhlasem data o historii polohy vašeho mobilu. Díky tomu umí vypočítat, jestli jste se nacházeli v blízkosti člověka pozitivně testovaného na covid-19.

Článek

Používání aplikace Mapy.cz, která je k dispozici pro Android i pro iOS, je zcela dobrovolné. Pokud jste v ní dali souhlas s ukládáním polohy, pak servery Seznam.cz pravidelně kontrolují, zda jste nemohli přijít do rizikového kontaktu s nakaženým jedincem.

Když se to stane, upozorní uživatele pomocí notifikace a doporučí mu další postup. Notifikace je informace, která na vás vyskočí v podobě krátké zprávy na displeji mobilu. Pro odesílání dat o sdílení polohy je třeba mít zapnutá mobilní data. Aplikace spotřebuje pouze minimální množství dat (cca 200 KB odeslaných dat za den).

Nemocné neuvidíte

Na mapě neuvidíte, že se ve vašem okolí objevil někdo nemocný. Dostanete ale informaci o tom, že jste se mohli nacházet na stejném místě jako pozitivně testovaný člověk. Aplikace nebude hlásit, pokud se její uživatel setkal s někým nemocným na ulici jenom minutu. Jako rizikové vyhodnocuje až 15 minutové setkání na dva metry. Zde je nutno říci, že na některých místech není lokalizace dokonalá, jde zejména o metro či velké budovy.

S ohledem na ochranu dat nejsou tato data předávána dále. Při vzpomínkovém telefonátu, který využívá chytrá karanténa, je zapotřebí váš souhlas s použitím informací o historii vaší polohy.

Jak aplikaci použít? Nejdříve si ji stáhněte, jestliže ji už máte, pak zapněte v nastavení sdílení své polohy. Když tuto výzvu potvrdíte, aplikace vytváří historii vaší polohy. Během několika dnů bude mít dostatek polohových dat a vy obdržíte zprávu, pokud se zjistí, že jste mohli přijít do kontaktu s pozitivně testovaným člověkem.

Jak se aplikace Mapy.cz dozví, že byl někdo z těch, kdo ji používá, nakažený? Je to opět dobrovolné. Na každém uživateli je, zda systému informace poskytne vyplněním formuláře na stránce https://www.seznam.cz/zastav-covid-sam/. Díky této informaci a historii polohových služeb nakaženého pak systém vyhodnotí, zda jste se v minulosti nepotkali.

Na základě historie polohy nakaženého například aplikace zjistí, že jste se mohli po dobu 10 minut nacházet na stejném místě. A druhý den znovu po dobu 20 minut. To nemusí znamenat, že máte koronavirus. Podle počtu rizikových kontaktů, doby trvání, vzdálenosti a dalších faktorů se vypočítá, jestli máte zvýšenou pravděpodobnost nákazy, a tedy zda dostanete upozornění s výzvou, co máte dále dělat.