Hlavní obsah

Maratonci podváděli. Při závodě jich na 300 běhalo zkratkou

Běžci podváděli při půlmaratonu, trasu si zkracovali přes keře.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Organizátoři půlmaratonu v Šen-čenu zaznamenali 258 účastníků závodu, kteří při běhu podváděli.

Článek

Tři účastníci závodu běželi pod jiným jménem, většina hříšníků si pak trasu zkracovala přes dělicí ostrůvek. Hrozí jim za to celoživotní zákaz účasti na dalších maratonech.

Závodníky, kteří vybíhali z keřů, zachytily dopravní kamery a také někteří fotografové, kteří zaznamenávali průběh šen-čenského půlmaratonu. Hříšníci si ušetřili alespoň 10 procent z celkové vzdálenosti, kterou měli uběhnout.

„Je nám velmi líto, co se stalo během pořádané akce. Maraton není jen běh, je to symbol pro život a každý běžec by měl být zodpovědný za svoje činy a sám za sebe,” sdělili organizátoři čínské zpravodajské agentuře Xinhua.

Účastníci půlmaratonu v Šen-čenu se při registraci museli prokazovat platnými průkazy totožnosti, povoleními k pobytu, pasy nebo vojenskými průkazy. Při organizaci dalších běhů v Číně by údajně organizátoři měli začít používat technologii, která bude rozpoznávat obličeje. Tak bude možné běžce kontrolovat.

Soutěžící v jiných maratonech jsou od tohoto incidentu vybaveni elektronickými čipy, které zaznamenávají aktuální polohu běžce. Díky tomu se účastníkům dostává přesnějších časů, ale také organizátoři dostanou více údajů, jež mohou použít při objasňování podezřelých výsledků.

Maraton a rekreační běhy se v Číně stávají stále více populární navzdory znečištění ovzduší, které komplikuje některé závody. V roce 2011 proběhlo podle Čínské atletické asociace 22 maratonů a půlmaratonů. Letos jich bylo už více než 1100.

Reklama

Doporučované