Hlavní obsah

Marek Dalík se opět pokouší dostat na svobodu. A opět argumentuje jménem Topolánek

Marek Dalík chce z vězení. Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tento týden odeslal podle svého advokáta Radka Šmerdy stížnost k Ústavnímu soudu.

Článek

Někdejší blízký spolupracovník premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík, který byl odsouzen na pět let vězení, se opět pokouší dostat na svobodu.

Tento týden odeslal podle svého advokáta Radka Šmerdy stížnost k Ústavnímu soudu.

Soud Dalíka poslal do vězení za to, že si podle něj řekl o zhruba půl miliardy korun. Za peníze prý sliboval ovlivnění zakázky na nákup armádních transportérů Pandur, i když ji podle soudu ovlivnit nemohl.

A tak si dnes Dalík odpykává pětiletý trest ve věznici ve Znojmě.

Video: Dalík to s Topolánkem už jednou zkusil

Marek Dalík přesvědčuje soudy, že na Topolánka měl opravdu velký vliv.Video: Radek Nohl

Jeho obhájci se teď snaží přesvědčit Ústavní soud o opaku. Ve stížnosti používají podobné argumenty jako v dovolání, které před časem vypracovali pro Nejvyšší soud.

Argumentují tím, že jejich klient měl vliv na bývalého premiéra Mirka Topolánka. Že s ním řešil nejen obsazení vlády a že se spolu radili i o privatizacích nebo právě o zbrojních zakázkách. Dosvědčit by to měli další svědci.

Nejvyšší soud tyto argumenty odmítl, nynější ústavní stížnost je tak pro Marka Dalíka poslední šancí, jak se může z vězení dostat.

Pokud neuspěje, bude moct žádat soudy jen o podmíněné propuštění. Bude to ale moct udělat nejdříve v druhé polovině příštího roku.

Marek Dalík do vězení nastupoval dvakrát. Po osmi měsících strávených za mřížemi ho Nejvyšší soud loni pustil na svobodu. Znovu musel do vězení loni v listopadu po novém verdiktu Vrchního soudu v Praze.

Reklama

Doporučované