Hlavní obsah

Menšinovou vládu bych nejmenoval, je to pařeniště korupce

Jak chce Marek Hilšer v boji o Hrad porazit Zemana a Drahoše?

 

Reklama

Jedenačtyřicetiletý lékař a vysokoškolský učitel Marek Hilšer byl vůbec první, kdo loni v létě oznámil, že chce usilovat o úřad prezidenta. Minulý týden splnil zákonnou podmínku a stal se kandidátem.

Článek

Přestože průzkumy nedávají Marku Hilšerovi proti Miloši Zemanovi nebo Jiřímu Drahošovi velké šance, lednový souboj o Pražský hrad nevzdává.

„Jsem chlap, který přišel z ulice a nemám za sebou žádné PR agentury, takže je to pro mě těžší,” hodnotí ve Výzvě Seznamu Hilšer své vyhlídky. „Lidé si budou vybírat i podle charakteru,“ dodává.

Bezúhonnost premiéra

Ve svých vyjádřeních se vymezuje nejen proti současné hlavě státu, ale i proti vítězi voleb Andreji Babišovi. Toho nazval „manipulátorem, jehož minulost je přinejmenším pochybná”.

O složité povolební situaci, kdy se Babiš snaží sestavit menšinovou vládu, pak Hilšer říká, že by jako prezident dodržoval ústavní zvyklosti: „Jmenoval bych premiérem představitele vítězné strany.” Podle něj to ale neznamená, že by to měl být Babiš. „Prezident by měl klást nároky na naprostou bezúhonnost premiéra,” dodává na adresu šéfa ANO obviněného v kauze Čapí hnízdo.

Hilšer také říká, že by odmítl jmenovat vládu, která se opírá o hlasy komunistů.

Kolik by vsadil na svoje vítězství? Kde získává peníze na kampaň? A nesrazilo jeho sebevědomí to, že nedokázal nasbírat zákonem předepsaných 50 tisíc podpisů občanů, a tak musel o podporu požádat deset senátorů? Čím je přesvědčil? Rozhovor s Markem Hilšerem sledujte ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované