Hlavní obsah

Babiš je dobrý produkt, pochvalují si jeho prodavači

Foto: Profimedia.cz

Legenda, která vyhovuje Andreji Babišovi.

Reklama

Článek

Všechno je produkt. Prací prášek, mobil, ale i politik. Tak popisuje svoji práci jeden z nejznámějších politických marketérů v Česku, Marek Prchal. Mág sociálních sítí hnutí ANO, kterého Andrej Babiš veřejně nazývá svým guru.

Jeho práci na sociálních sítích musí ocenit i největší Babišův odpůrce. Je ale „Mára“ opravdu tak nepostradatelný? „Role Marka Prchala se trochu přeceňuje. A legenda, že je jakýmsi ďábelským všemocným píáristou, vyhovuje hlavně Andreji Babišovi,“ vysvětluje Lucie Stuchlíková v novém dílu podcastu Vlevo dole.

S kolegou Václavem Dolejším rozebírají, kdo skutečně stojí v pozadí dobré „prodejnosti produktu Babiš“. V týmu má zkušeného marketéra Petra Topinku nebo Alexandra Brauna, experta na čtení průzkumů, který kdysi radil i Jiřímu Paroubkovi.

Jak moc to Babišovi lidé s daty myslí vážně, dokládá třeba aplikace Chceme lepší Česko. V ní dali dohromady velkou skupinu příznivců, kterých se pravidelně ptají na různá témata a získávají tak od nich data prakticky zadarmo. Na co se jich ANO ptá teď? Co si myslí o povinném nošení roušek.

„Andrej Babiš na začátku postavil silný tým, který se nemění a pracuje pro něj i mimo volby. Tím se liší od ostatních stran,“ popisuje Václav Dolejší. Má to samozřejmě jeden háček - stojí to dost peněz, které ne každá strana má. I proto si většina partají experty najímá jen na předvolební kampaně.

A třeba ČSSD místo profesionálů sází na staré stranické kádry: Michala Haška, Jaroslava Tvrdíka nebo muzikálového producenta, který pomáhal v kampani ještě v 90. letech. Tradiční strany, mezi nimi třeba i ODS, často bojují staré války i co se týče témat, hodnotí Dolejší. Zatímco Babiš se nebojí nechat si poradit a sáhnout k něčemu úplně překvapivému.

Budou se po volbách pěstovat brambory, nebo radioaktivní rajčata? Složil píseň pro Piráty stejný člověk, který vymyslel motto policii? Jsou Václav a Lucie nejhorší marketéři všech dob? Aktuální epizodu Vlevo dole si pusťte v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované