Hlavní obsah

Maria, José. Karibik a východní pobřeží USA znovu děsí hurikány

Karibik a východní pobřeží USA opět ohrožují hurikány.Video: Tereza Nováková

 

Reklama

Nad západním Atlantikem se v sobotu zformovala tropická bouře Maria, podle meteorologů se změní v hurikán. Pobřeží některých karibských ostrovů už bičuje hurikán José.

Článek

Maria je zhruba 900 kilometrů jihovýchodně od Malých Antil a rychlost větru v této tropické bouři dosahuje 80 km/h. Pohybuje se směrem k ostrovům v Karibiku, uvedlo americké Národní centrum pro hurikány (NHC).

Meteorologové předpovídají, že začátkem týdne získá sílu hurikánu a přesune se na severozápad. NHC předpokládá, že v pondělí se Maria přiblíží ke karibským Leewardovým ostrovům.

Výstraha před hurikánem platí pro ostrovy Barbados, Sv. Lucie, Martinik, Dominika a St. Vincenc, Grenada, Antigua, Barbuda, St. Kitts a Nevis, Montserrat a Guadeloupe, uvedla CNN.

To znamená, že oblasti zdevastované koncem minulého týdne hurikánem Irma mohou být v úterý nebo ve středu znovu zasažené.

José se blíží k pobřeží USA

Ke břehům Severní Karolíny by se v pondělí mělo přiblížit oko hurikánu José a podél pobřeží se přesunout přes Virginii do Nové Anglie.

Podle poslední zprávy NHC José způsobuje mohutné vlny, které ohrožují pobřeží Bermud, Baham, Hispanioly, Portorika i velké části východního pobřeží USA. Pohybuje se severním směrem rychlostí deset kilometrů za hodinu a provází ho vítr o rychlosti 129 kilometrů v hodině.

Hurikán Norma v sobotu odpoledne zeslábl na tropickou bouři, když se přiblížil k nejjižnějšímu cípu mexického poloostrova Baja California. Jeho vítr dosahuje rychlosti 105 kilometrů v hodině.

NHC předpokládá, že v příštích dvou dnech bude Norma dále slábnout a pohybovat se na sever. Na poloostrov, kde se nacházejí také oblíbená turistická letoviska, by ale mohl přinést bleskové povodně.

Reklama

Související témata:

Doporučované