Hlavní obsah

„Spolčili jste se s ďáblem,“ slýchá od voličů Jurečka

Foto: Kristýna Férová, Seznam Zprávy

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka před volbami oslovuje tisíce lidí.

Reklama

Reportéři Seznam Zpráv strávili den v kampani s šéfem lidovců a zjišťovali, jaké sklízí doma v Olomouckém kraji ohlasy.

Článek

Olomouc se probouzí do shonu dalšího pracovního týdne. Krátce po šesté ráno rychle ustupuje tma. Lampy v areálu fakultní nemocnice ale ještě svítí a osvětlují několik postav s krabicemi v ruce.

„Dobrý den, můžu vám nabídnout malou sváču na cestu?“ podává muž hnědý sáček čtyřicátnici, která se unaveně plouží ulicí. Někteří zdravotníci odcházejí domů po noční, jiní spěchají, aby je na směnách vystřídali.

„Děkuju. Jestli se toho dožiju, tak to sezobnu. Jdu z noční, moc nevnímám,“ pousměje se zdravotní sestra a v ranním „svačináři“ poznává Mariana Jurečku.

Šéf lidovců se v posledních týdnech v roznašeče svačin proměnil už několikrát. S dalšími kolegy z koalice Spolu jich v pondělí rozdá asi šest stovek. „Dělám to tak pravidelně od roku 2008, dávno před tím, než se Andrej Babiš zjevil v politice,“ vysvětluje exministr zemědělství v narážce na předvolební koblihy hnutí ANO.

Jako politik s dvaceti lety zkušeností ví, že kontaktní kampaň musí být také efektivní. „Jdeme třeba na nádraží v Hranicích nebo v Lipníku. Odjezdy prvních vlaků ve 3:50 ráno. Je to praktické. Jsem schopný za velmi krátký čas oslovit velké množství lidí,“ pochvaluje si Jurečka.

V pondělí lidé ze sáčku rozbalí jablko a tyčinku, jindy třeba chléb s paštikou. Leták Spolu nechybí nikdy. Pokud mají zájem, mohou si jej později přečíst. „Zatím nevím, koho budu volit. Nechci volit někoho, kdo je teď u moci. Chci někoho nového. Nejsem spokojená,“ popisuje lékárnice Jana.

Politika se teď prý často řeší i nad předepsanými léky. „Ale lepší se nebavit. Pacienti jsou pak agresivní. Nadávají na Babiše. Prásknou do stolu. Zato na covid už často kašlou. Přijdou bez respirátoru a není v našich silách je donutit,“ doplňuje.

Vždycky jsme lidovce volili, ale…

Většina zaměstnanců nemocnice má epidemii stále v paměti. V první linii bojovali i třicátníci Josef a Jan. „Jsme ‚zdravotní sestry‘ na jipkách. Pamatuju si, že jsme museli nějaký čas počítat, kolik máme respirátorů. To nebylo zrovna zvládnuté. Mě určitě nic nezviklá. Rozhodl jsem se právě podle toho, co se teď nejvíc propírá. Chce to nějakou změnu,“ říká.

Jeho kolega stále zvažuje, jestli dá Jurečkovi hlas. „Moje manželka se s panem Jurečkou zná osobně, dělá pro něj nějaké grafické věci. On má tady dobrou pověst. Vždycky jsme lidovce volili, ale jak se dali dohromady s ODS, moc se mně to nelíbí. Musím ještě nastudovat, co v programu mají,“ zdůrazňuje Jan.

Do práce do jednoho z pavilonů pospíchá také psychiatr ve středních letech. Politiku vidí pragmaticky. „Jsou pro mě důležité proevropské postoje. Že se nevyčleňují menšiny, imigranti, Romové, sociálně slabší. Pana Jurečku mám rád, i přes jeho nešťastné prohlášení, které pak odvolal,“ naráží na dřívější Jurečkův výrok o manželství pro všechny.

Lidovecký lídr v půli září řekl, že si neumí představit účast ve vládě, která by manželství homosexuálů prohlasovala. Výrok mu lidé na ulici často připomínají. „Za tím jste si měl stát. Ti buz… tohle nemůžou chtít,“ křičí na něj později odpoledne na náměstí v Prostějově starší muž, který se opírá o svůj bicykl.

I když Jurečka později výrok mírnil, na tezi lidovců trvá. „Jako pro hodnotovou stranu je důležité, aby manželství bylo svazkem muže a ženy. Doufáme, že se tento statut zachová i do budoucna,“ říká reportérovi.

Morálně čistý a přímý

Ráno před nemocnicí na dlouhé rozpravy není čas. Většina kolemjdoucích za drobnou svačinu děkuje, jen malá část posunkem ruky odmítá. Stovky snídaní tak lídři trojkoalice rozdají za pár desítek minut. Už před osmou jejich spolupracovníci rozvinou žlutý stan o několik kilometrů dál. Naproti historické budově tržnice v centru Olomouce. Osvědčené místo, kolem nějž po ránu procházejí tisíce lidí.

Foto: Kristýna Férová, Seznam Zprávy

Marian Jurečka rozdává volební noviny koalice Spolu.

Politici berou balíky koaličních novin a rázem připomínají kolportéry. „Netvařte se tak vážně,“ utrousí Jurečka ke dvěma procházejícím ženám. Záhy je jasné, že se s nimi zná.

Jana Kolomazníková bydlí v domě, kde mají lidovci kancelář. „Když byl pan Jurečka ministr zemědělství, tak pro lidi udělal víc než kdokoli jiný. Je morálně čistý a přímý. Řekne, co si myslí. Někdy se mu to nepovede, ale dokáže se domluvit. Neschovává se za hordu mluvčích a nebojí se komunikovat,“ říká žena a má jasno, že dá koalici Spolu svůj hlas.

Její kamarádka Markéta Castellar chválí Jurečkovu rodinu s pěti dětmi. „Jsou sympatičtí, otevření. Změna ve volbách je potřeba. Modlím se za ni,“ říká na závěr.

Na tramvajové zastávce míří za Jurečkou podnikatel Radek. Má příbuzné, kteří Jurečku znají přímo z Rokytnice u Přerova, kde bydlí. „Říkají, že je to pohodář z vesnice. V televizi ho vidíme v saku, tady navlékne montérky, sedne do traktoru a jede,“ popisuje mladík.

A i on chce volit Spolu. „O politiku se zajímám od devatenácti. Neměl jsem jinou volbu než ODS. Podporují podnikatele. Když jsou Spolu, tak mi to vůbec nevadí. Babiš podniká bez rizika, bere si dotace, jak se mu zlíbí. Letošní volby rozhodnou, jestli se bude stát ubírat na západ, nebo východ,“ říká.

To vám nezapomenu

Ne každému je však volební spojení KDU-ČSL, TOP 09 a ODS po chuti. „Proč? Proč jste se s nimi spojili?“ ptá se muž v džínové bundě Jurečky a bere si od něj volební noviny. Lidovce by volil, pokud by nešli do koalice s občanskými demokraty. Teď řeší ale dilema, zda má svůj hlas dát Spolu a využít možnosti kroužkování, nebo volit Trikolóru.

„Chce to změnu, ANO už po všech těch kauzách nemá v politice co dělat. Lidovci mě nikdy nezklamali, ale pan Fiala mě strašně odrazuje od toho, abych jim to hodil. Trikolóra má ale zase velmi nízký předpoklad úspěchu,“ přemítá nerozhodnutý volič z Olomouce. Mimochodem kandidáti Spolu mají od stranických špiček zakázáno nabádat voliče ke kroužkování kandidátů jedné strany.

Sám Jurečka přiznává, že mu voliči koaliční spojení předhazují často. „Nejsem z toho nervózní. Snažím se trpělivě vysvětlit, že jsme koalici dali dohromady, aby byla šance změnit poměry v Česku,“ říká.

Přesto toto téma vede i k vyhrocenějším situacím. Třeba když šéf lidovců později odpoledne v Prostějově přistoupí ke dvojici důchodců, kteří jsou v podzimním slunci usazení na náměstí TGM. „Vůbec nic mi nevysvětlujte. Spolčili jste se s ďáblem a to vám nezapomenu,“ buší starší muž do titulní strany novin s fotkou Petra Fialy.

Druhému z důchodců vadí, že se s nimi Jurečka vůbec dává do řeči. „Odveďte ho. Nazdar!“ křičí muž a po chvíli se svým známým se znechucením odcházejí.

Podle Jurečky jsou takové konflikty málo časté. Protože si ale myslí, že bude výsledek letošních voleb velmi těsný a můžou rozhodnout jednotky tisíc hlasů, snaží se oslovit maximum lidí, které potká. A někteří se k němu i sami hlásí.

„Já vás volím, chlapci,“ volá na něj důchodkyně z lavičky. Její kamarádka si ještě přisadí. „Jééé, vy vypadáte jak úplnej mladík.“

„To víte, v televizi ten můj hanácký obličej vypadá rozplácle,“ reaguje Jurečka pohotově.

Reklama

Doporučované