Hlavní obsah

Marihuana by mohla být v Německu legální

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Budoucí vládní koalice plánuje povolit rekreační užívání konopí. Německo by se stalo teprve třetí zemí Evropské unie, a nejbližší Česku, která by tuto lehkou drogu legalizovala k jiným než léčebným účelům.

Článek

Němečtí sociální demokraté (SPD), Zelení a liberální svobodní demokraté (FDP) se shodli na možném schválení rekreačního užívání marihuany, informují německá média. Kontrolu kvality produktu by měl zajistit regulovaný prodej ve speciálních obchodech pro dospělé. To by mělo zároveň ochránit nezletilé, píše server Politico.

Rekreační užívání marihuany už je v Evropské unii legální v Nizozemsku a Lucembursku, které zároveň před několika týdny jako vůbec první země schválilo i pěstování konopí pro nelékařské účely. Jestli hodlá povolit pěstování konopí, nastupující německá koalice zatím neuvedla.

Podle vědců z Univerzity Heinricha Heineho v Düsseldorfu by legalizace marihuany mohla státní pokladně přinést až 4,7 miliard eur ročně, v přepočtu skoro 120 miliard korun. Studie počítá se zdaněním konopí, regulací trhu a vznikem 27 tisíc nových pracovních míst.

Povolení marihuany by zároveň výrazně snížilo náklady státu na soudní spory a práci dalších úřadů, která s potíráním užívání marihuany souvisí.

Zelení i FDP apelují na legalizaci konopí již několik let. Koalice se v rámci své strategie plánuje zaměřit i na další návykové látky. Zvažuje například zpřísnění regulace marketingu a sponzoringu nikotinu či alkoholu.

„Předpisy neustále porovnáváme s novými vědeckými poznatky a podle toho upravujeme opatření na ochranu zdraví,“ uvedla budoucí vládní koalice. Strany slibují, že dopady případné legalizace budou sledovat a po čtyřech letech je vyhodnotí.

Reklama

Doporučované