Hlavní obsah

Marihuana vládne drogám v Evropě, hlavně v Nizozemsku a Německu

Evropané v minulém roce za drogy utratili 30 miliard eur.

Reklama

Evropané za drogy ročně utratí 30 miliard eur a nejčastěji kupují marihuanu, Česká republika tvoří celé procento celkového trhu s marihuanou. Vyplývá to z nové zprávy Europolu.

Článek

Europol ve spolupráci s Evropskou agenturou zabývající se drogami (EMCDDA) vydal zprávu o evropském trhu s drogami za rok 2019. Píše v něm, že nejvíce se obchoduje s marihuanou, kokainem, heroinem, amfetaminy a extází.

O České republice je výslovně řeč jednou, a to právě ve spojitosti s nejrozšířenější drogou – marihuanou. V celkovém součtu Česko tvoří celé procento celkového trhu. Největšími „obchodníky” jsou ale především Nizozemsko a Německo.

Marihuana

Podle zprávy Europolu marihuanu v posledních letech užívalo na 25 milionů Evropanů ve věku mezi 15 až 64 lety. V reportu se ale uvádí, že je třeba brát v potaz obrovský nárůst prodeje medicínské marihuany nebo produktů s extrakty. Marihuana tak existuje v mnoha formách a prolíná se černým i oficiálním byznysem. Celkově tvoří marihuana 39 % celkového trhu s drogami.

Heroin a opiáty

Drogy na bázi opiátů a heroin patří stále mezi nejrizikovější látky, co se týče zdravotních dopadů na uživatele. Hlavní distribuční linkou je tzv. balkánská cesta. Avšak report Europolu upozorňuje na nárůst důležitosti i tzv. jižní cesty, zvláště přes Suezský průplav.

Jednou z nejnebezpečnějších forem syntetického opiátu jsou látky derivátu fentanylu. Ty bývají nejčastěji distribuovány online a dopraveny poštou v malých balíčkách. Celkově tvoří heroin a opiáty 25 % celkového trhu.

Největší heroinovou „mocností” je Nizozemsko. Přibližně o polovinu menší, avšak stále výrazný, je trh v Německu.

Kokain

K nejužívanějším drogám v Evropě se řadí i kokain. Patří mu dokonce druhé místo v celkového trhu s 31 %. V minulém roce užily kokain přibližně čtyři miliony Evropanů ve věku mezi 15 až 64 lety.

Podle reportu roste jihoevropský a západoevropský trh. Regiony jsou ve spojení s evropskými organizovanými skupinami v Latinské Americe. Evropa také funguje jako „přestupní stanice” pro Blízký východ a Asii.

Stejně jako u heroinu, opiátů a marihuany je největší trh v Nizozemsku a Německu.

Mimo Evropu

Zpráva Europolu se zabývá komplexním problémem s drogami, který nezasahuje jen Evropu. Produkce kokainu v Jižní Americe i v Afghánistánu se pohybuje na historicky vysoké úrovni. Severní Afrika zase slouží jako další „přestupní stanice” mezi Evropou a Blízkým východem.

Obecně se obchod s drogami spojuje také s teroristickou aktivitou, přímo i nepřímo. V Evropě se podle zprávy nevyskytují žádné přímé nitky k systematickému propojení drogového byznysu a terorismu.

Reklama

Doporučované