Hlavní obsah

Marin Alsopová se stala první ženou v čele vídeňského orchestru

Marin Alsopová se stala první ženou v čele vídeňského orchestru.Video: Soňa Barabášová

 

Reklama

Jedna z mála dirigentek světového formátu, Marin Alsopová, se stala první ženou, která bude řídit vídeňský orchestr. Alsopová byla do funkce vybrána samotnými hudebníky.

Článek

Dirigentka ve vyjádření uvedla, že považuje Vídeň za Mekku klasické hudby. Dodala také, že by uvítala, kdyby již ženy v podobných rolích nebyly raritou.

„Je mi velkou ctí, že jsem první ženou ve vedení. Zároveň nemohu pochopit, že se to doposud jiné ženě nepovedlo,” uvedla Alsopová.

Vídeň byla často kritizována za svůj postoj k ženám v hudebním světě. Teprve před 20 lety ustoupila veřejnému tlaku a oznámila, že poprvé oficiálně přijme ženské hudebnice. V minulosti totiž přítomnost žen v orchestru jen tiše tolerovala. Jmenování šéfdirigentky tedy patří k nečekaným krokům.

Rodilá New Yorčanka Alsopová pochází z hudební rodiny. Během života získala hudební vzdělání na prestižních univerzitách, mimo jiné na univerzitě Yale. Byla žákyní legendárního skladatele Leonarda Bernsteina. Je známá pro svůj klasický dirigentský styl a podporu programů pro mladé lidi.

Od roku 1992 byla hudební ředitelkou festivalu současné hudby Cabrillo v Kalifornii. Mezi lety 1993 a 2005 byla první dirigentkou a poté hudební ředitelkou Colorado Symphony. Tento program oceňuje umělce, kteří projevili mimořádnou originalitu.

Vídeňský orchestr oslaví v příštím roce 50. narozeniny.

Reklama

Související témata:

Doporučované