Hlavní obsah

Marks & Spencer v Česku dočasně zavírá. Nemá zboží

Foto: Profimedia.cz

Prodejny Marks & Spencer v Česku dočasně zavírají.

Reklama

České pobočky Marks & Spencer kvůli brexitu a pandemii dočasně zavírají. Provoz se nevyplatí a regály s chlazeným zbožím zejí prázdnotou. Kdy řetězec znovu otevře, zatím neví.

Článek

„Dokupte si zásoby suchých potravin. Od 15. ledna zavíráme,“ hlásí původem britský řetězec Marks & Spencer českým klientům.

Podle aktuálních informací, které vyplývají z komunikace redakce Seznam Zpráv a vedení českých poboček Marks & Spencer, se britskému řetězci v současné epidemické situaci nevyplatí udržovat otevřené prodejny.

Vzhledem k aktuálním opatřením totiž řetězec, který se primárně zaměřuje na prodej textilu, smí provozovat pouze své obchody s potravinami. Prodejny z velké části sídlí hlavně v pražských obchodních centrech, ve kterých je v současné době malá koncentrace zákazníků.

Datum znovuotevření prodejen s potravinami zatím společnost nezná. Vedení české pobočky Marks & Spencer vyčkává na vývoj epidemické situace v zemi. Ve chvíli, kdy se opatření uvolní, obnovení provozu nic nebrání.

Foto: Seznam Zprávy

Marks & Spencer dočasně zavírá své obchody s potravinami.

Uzavření však souvisí i s nedávno odsouhlasenou obchodní dohodou mezi Velkou Británií a Evropskou unií v rámci brexitových jednání.

Už v minulém týdnu totiž začal řetězec informovat o problémech s dodávkami zboží do zahraničních provozoven a varoval, že dohoda o uspořádání vztahů mezi Británií a Evropskou unií bude mít výrazný dopad na prodej v jeho obchodech v EU, protože další papírování způsobí zpoždění dodávek. Za zranitelné přitom podnik označil své obchody v Irsku, Francii a právě v Česku.

Pokud se v příštích třech dnech zákazník zastaví v jedné z prodejen potravin Marks & Spencer, jistě nemine výrazné nápisy na prázdných chladicích boxech. Ty hlásí: „Je nám líto, že některé z vašich oblíbených potravin nejsou dostupné. Tato situace nastala kvůli nové UK/EU importní legislativě. Usilovně pracujeme na tom, aby se chybějící produkty brzy vrátily do nabídky.“

Právě s chlazeným a čerstvým sortimentem potravin je v aktuální situaci největší problém. Vztahuje se na ně totiž krátká spotřební lhůta, která v rámci zdlouhavých celních procesů ohrožuje samotné výrobky. Mohlo by se tak snadno stát, že než se potravina dostane vůbec do regálu české pobočky, její lhůta spotřeby by mohla být po expiraci.

„Naše čerstvé a chlazené výrobky se vyrábějí ve Velké Británii a poté se denně přepravují do Evropy. Zpoždění jsou způsobena přechodem na nový systém, který zahrnuje celní kontroly, jež zpomalují veškerý vývoz ze Spojeného království. Doručení přímo do regálů obchodů v Česku tak trvá déle než dříve,“ vysvětlila pro Seznam Zprávy britská centrála řetězce Marks & Spencer.

„Připravujeme se na změny spojené s odchodem Británie z Evropské unie, abychom minimalizovali narušení nákupů zákazníků. Vzhledem k přechodu na nové procesy trvá o něco déle, než se některé z našich produktů dostanou do obchodů. Na rychlém zlepšení tohoto problému pracujeme s našimi partnery, dodavateli a příslušnými vládními agenturami a místními úřady,“ uvádí firma.

Reklama

Doporučované