Hlavní obsah

Marná kandidatura, los na odstřel a slevy už nejsou v akci

Jaká byla středa 15. listopadu? Podívejte se na Dnešek očima moderátorky Martiny Spěváčkové.

 

Reklama

Jaké události s datem 15. listopadu zaujaly naši redakci?

Článek

Ministerstvo vnitra napsalo 11 uchazečům o účast v prezidentských volbách, že nesplňují zákonné podmínky. Chybí jim podpisy občanů či členů Parlamentu nebo kandidaturu podali pozdě. Jde o méně známé uchazeče o Hrad. Formálně vnitro kandidáty vyzvalo, aby chyby napravili, druhým dechem ale resort dodal, že už to v dané lhůtě stejně nestihnou. Tak zase za pět let.

Desítky tisíc Švédů podepsaly dvě petice proti odstřelu vzácného bílého losa. Ten se stal v létě hitem internetu, zároveň ale ohrožuje obyvatele západošvédské provincie.

Čechy už slevy evidentně tolik netáhnou. Podíl zboží prodávaného v cenových akcích v Česku letos vůbec poprvé za posledních 15 let klesl. I přesto činí u baleného rychloobrátkového zboží více než 46 procent a to je stále nejvíc v Evropě. Cena už ale není pro Čechy hlavní faktor pro výběr zboží. Začínáme se prý více zabývat kvalitou, zaznělo na konferenci Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Lidé, kteří pobírají příspěvek na živobytí přes půl roku, budou od prosince dostávat část dávky v poukázkách. V nich jim mohou úřady práce vydat zhruba třetinu až dvě třetiny částky. Poukázky se dají využít na nákup potravin, drogistického zboží a dalších výrobků. Není možné za ně pořídit alkohol a cigarety.

Vědci ve Spojených státech se v rámci léčebné terapie vůbec poprvé přímo v lidském těle pokusili upravit gen, aby trvale změnili vybranou část DNA pacienta. Do tří měsíců bude s jistotou určeno, zda se pokus podařil. Odborníci zároveň upozorňují, že tento průkopnický pokus s sebou nese i značná rizika, protože případné chyby v genetickém zápisu nebude možné opravit.

Reklama

Doporučované