Hlavní obsah

Mars je blízko Zemi, na obloze bude osmkrát větší. Jak ho nejlíp pozorovat?

Foto: Profimedia.cz

Planeta Mars.

Reklama

Mars se dnes odpoledne přiblížil Zemi na vzdálenost 62,1 milionu kilometrů. Začíná období, které patří mezi tři nejlepší pro pozorování Marsu ze Země za posledních 49 let. Jak ho nejlépe pozorovat, jsme se ptali českých astronomů.

Článek

„Když je něco blíž, tak je to prostě větší,“ popsal pro Seznam Zprávy hlavní vliv dnešního přiblížení Marsu k Zemi, které bude překonáno až v roce 2035, tiskový tajemník Astronomického ústavu AV ČR Pavel Suchan. A dodal, že v tomto případě bude kotouč rudé planety pozorovatelný ze Země až osmkrát větší, než bývá v době, kdy je Mars od Země nejdál. A to samo sebou nabízí lepší pozorovací možnosti.

Okem uvidíme červenou tečku

Z Marsu je aktuálně čtvrté nejjasnější těleso na obloze po Slunci, Měsíci a Venuši. Bude tak vidět i pouhým okem. V takovém případě ale půjde jen o jasnou načervenalou tečku. Podle astronoma a fotografa Petra Horálka k uzření detailů na povrchu Marsu bude třeba alespoň amatérský dalekohled. „Stále se objevuje slavná kachna, že Mars bude velký jako Měsíc, což pravda není a nikdy nebude. Mars bude na obloze pořád zhruba 70krát menší než Měsíc, takže je potřeba mít nějaký dalekohled. Pro tento případ doporučuji mít alespoň dalekohled nad nějakých pět, sedm centimetrů v průměru,“ řekl Seznam Zprávám Horálek.

Na povrch planety dohlédne i levnější dalekohled

S dalekohledem, který umožňuje cca 70násobné přiblížení, si člověk podle Horálka v první řadě všimne oranžového kotoučku rudé planety. Díky její řídké atmosféře pak může dobře vidět na její povrch, a pokud zrovna na Marsu neřádí prašná bouře, lze i s poměrně levně dostupným zařízením spatřit například takzvané albedové útvary a další detaily.

„Albedové útvary jsou místa s menší nebo větší odrazivostí, při pozorování dalekohledem to vypadá jako skvrnky, které tvarem připomínají říční koryta nebo nějaká údolí,“ vysvětlil Horálek. Dalším známým povrchovým útvarem, který se dá vidět dalekohledem, je podle něj velký kaňon a velmi dobře viditelná je i takzvaná bělavá až modrá polární čepička. „Není to ale klasická polární čepička tvořená zmrzlou vodou, jako máme na Zemi, ale zamrzlým kysličníkem uhličitým,“ popsal astronom jeden z nejviditelnějších útvarů rudé planety a dodal, že předpokladem pro dobrou podívanou je kromě dalekohledu a počasí na Marsu pochopitelně i počasí na Zemi.

Foto: Profimedia.cz

Severní polární čepička vyfocená kamerou Mars Orbiter v roce 2002.

Času je dost

Ačkoliv k přiblížení došlo v dnešních odpoledních hodinách a Mars se už touto dobou začíná od Země pomalu vzdalovat, milovníci krás noční oblohy mají ještě dost času. Skvělé podmínky pro pozorování Marsu totiž potrvají několik týdnů až měsíců.

„Příznivé podmínky k pozorování již trvají a budou trvat ještě několik měsíců, protože poloha planety se na obloze mění jen pozvolna,“ vzkázal čtenářům Seznam Zpráv ředitel pražské Štefánikovy hvězdárny Tomáš Prosecký. Přímo z hvězdárny na Petříně bude podle něj Mars vzhledem k místnímu obzoru pozorovatelný od 14. října. Pro případ špatného počasí Štefánikova hvězdárna připravila výstavu Mars 3D, kde si návštěvníci rudou planetu mohou prohlédnout na velkoplošných obrazovkách s 3D brýlemi.

Letos pomůže i pozice Marsu vysoko na obzoru

„Mars se sice samozřejmě ode dneška začne vzdalovat od Země, ale tím, že bude z večera stále výš a výš nad obzorem, tak pozorovací podmínky vydrží,“ vypíchl Suchan další z přívětivých podmínek specifických pro nadcházející období.

Za zmínku pak podle všech třech odborníků stojí i noc z 13. na 14. října. Tehdy totiž nastane takzvaná opozice Marsu se Sluncem, a planeta tedy bude pozorovatelná celou noc.

Reklama

Doporučované