Hlavní obsah

Mars se bude dobývat z Měsíce – je tam led. Na měsíční orbitě vznikne stanice, která nahradí ISS

Mars se bude dobývat z Měsíce – je tam led. Na měsíční orbitě vznikne stanice, která nahradí ISS.Video: Jan Marek, Youtube.com, NASA

 

Reklama

Poprvé za 10 let má americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) podle svého šéfa v rozpočtu tolik peněz, že se může vrátit s lidmi na Měsíc.

Článek

NASA spolu s ruskou agenturou Roskosmos postaví na oběžné dráze Měsíce stanici Gateway. Až bude hotová, měla by být velká asi jako pětina Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Přesto se má stát jejím nástupcem. Vědeckou laboratoří, zkušebním prostředím nových technologií, zastávkou mezi Zemí a Měsícem, řídícím střediskem misí na jeho povrchu – s robotickou, v budoucnu i lidskou posádkou. A jednou – podle prohlášení ředitele NASA také odrazovým můstkem na Mars.

Udržování stárnoucí ISS stojí NASA šestinu rozpočtu

Návrh rozpočtu americké vesmírné agentury pro příští rok počítá s částkou 21 miliard dolarů. Vývoj samotné měsíční stanice by si z něj měl ukousnout zhruba 660 milionů, tedy asi tři procenta. Počítalo s ním i loňské hospodaření a úřad má návrhy i do dalších let. Udržování ISS proti tomu stojí ročně v průměru 3,4 miliardy dolarů, což je přibližně šestina budoucího rozpočtu.

Nutno ale říct, že ke Gateway se zatím staví teprve její první části a NASA zároveň hledá cesty, jak je dopraví na oběžnou dráhu Měsíce. Uvažuje o pomoci soukromých společností. Na komerční lety agentura příští rok uvolní dalších 363 milionů dolarů.

S komerčními lety na Měsíc

Při jedné z cest by tak v roce 2020 mohla Měsíc zkušebně obletět i nepilotovaná vesmírná loď Orion, která má v budoucnu současně nést astronauty na Gateway. Právě Orion měla původně dopravit na historicky nejsilnější raketě Space Lauch System – SLS – lidskou posádku na Měsíc. V obou projektech ale došlo v novém rozpočtu ke škrtům.

Celkově chce NASA z rozpočtu na objevnou misi zahrnující SLS, Orion, Gateway a technologie spojené se stavbou lidské základny na měsíčním povrchu vyčlenit 10,7 miliardy dolarů.

Kritika rozpočtu

Podle kritiků, mezi něž patří i někteří američtí senátoři, ale není rozpočet pro pokrytí startu projektu Moon2Mars dostačující.

„SLS, Orion, Gateway, nižší zemská orbita, ISS, komerční posádka, komerční zásobovací lety a také komercionalizace nižší zemské orbity pro obydlování, všechno má v prezidentském návrhu rozpočtu velmi silnou pozici – a to nám pomůže vystavět udržitelný návrat na Měsíc,” uvedl ředitel NASA Jim Bridenstine v březnovém prohlášení k plánu návratu agentury na Mars.

Šéf NASA si ve svém projevu návrh rozpočtu spíše pochvaloval. Zároveň stvrdil, že důležité projekty jsou pokryté – dokonce i udržování Mezinárodní vesmírné stanice. Peníze se podle něj dostanou i k pozemskému výzkumu kvality vody, ovzduší a změn ekosystému.

První krůčky již letos

Cílem je led – voda, kyslík a palivo pro další mise. Návrat na Měsíc začne podle ředitele NASA Jima Bridestina ještě letos. Představil i nejnovější vizualizaci stanice Gateway s navrženými částmi, které by měly dodat japonská JAXA, evropská ESA a ruský Roskosmos. Robotické rameno, které při konstruování stanice nahradí lidskou ruku, nově přislíbila Kanada.

Pozornost mezinárodní spolupráce se má při měsíčních misích přesunout ke stovkám milionům tun ledu, které už byly na povrchu Měsíce objeveny. Kromě kyslíku a vody z něj lze v budoucnu získat také vodík potřebný k cestě na Mars.

Program Moon2Mars počítá s misí vozítka Mars 2020. Pro jeho fyzické vzorky si chce NASA na rudou planetu přiletět v roce 2026.

Z oběžné dráhy přes Měsíc až k rudé planetě a hlubokému vesmíru plánuje NASA ve spolupráci s dalšími organizacemi a státy rozvíjet pokrok v technologiích, které v minulosti přinesly například mise Apollo, také Mezinárodní vesmírná stanice, vzdálené zkoumání povrchu Marsu nebo nově právě Gateway. A zdaleka nejde pouze o přeměnu kyslíku uhličitého na kyslík nebo recyklaci vody.

Reklama

Doporučované