Hlavní obsah

Mars v obležení: k rudé planetě přilétají hned tři různé sondy

Foto: Profimedia.cz

Robotická sonda Perseverance.

Reklama

Pokud se ve středu nebo později podaří na povrchu Marsu přistát sondě Tianwen-1, stane se Čína třetí zemí světa, která dosáhla povrchu naší nejbližší planety.

Článek

V následujících dnech čeká astronomy bouřlivé období. Právě nyní nastává nejvhodnější doba k dosažení rudé planety ze Země. A světové vesmírné agentury jí také hodlají využít – v příštích dnech by k Marsu měly doletět hned tři různé sondy. První z nich vyslaly Spojené arabské emiráty, druhou Čína a třetí americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), na projektu se ale podílí i Evropská vesmírná agentura (ESA).

Už v úterý by měla oběžné dráhy kolem Marsu dosáhnout arabská sonda Al-Amal (Naděje). Na rozdíl od svých konkurentů se arabská sonda nevydá až na povrch rudé planety, bude kolem ní jen kroužit. Už to ale bude Spojeným arabským emirátům stačit k tomu, aby se zařadily mezi vesmírné mocnosti. Na oběžné dráze by měla sonda posloužit především k získání poznatků o marsovské atmosféře.

O den později očekávají vědci přílet čínské sondy Tianwen-1 (název pochází z jedné čínské básně). Ta bude kolem Marsu nejdříve několik měsíců kroužit, v květnu se pak plánuje přistání 250kilogramového robotického vozítka. Pokud by se jí to podařilo, stala by se Čína po USA a Sovětském svazu třetí zemí světa, která dosáhla povrchu rudé planety.

Cílem čínské mise je hledání stop života, ať už minulého nebo současného. Sonda by také měla pomoci s vytvářením map povrchu rudé planety, výzkumem složení marsovské půdy, ledu a atmosféry. Mise by také měla být zkouškou technologií, které chtějí čínští vědci použít při další misi plánované na třicátá léta, kdy by se měla sonda z Marsu i vrátit a přivézt na Zemi vzorky.

Sonda NASA nazvaná Perseverance (vytrvalost) má pak přistát na povrchu Marsu 18. února. Tam už působila sonda Curiosity, Perseverance je ale ještě ambicióznější a také větší – s hmotností více než tuna má rozměry srovnatelné s autem typu SUV. Sonda bude sbírat vzorky hornin a hledat v nich stopy života. Vzorky uloží na povrchu planety, kde by je při jedné z dalších misí mělo vyzvednout další robotické vozítky z dílny ESA.

Na přistání takové sondy ale nestačí běžné padáky, NASA proto využije takzvaný „nebeský jeřáb“, tedy modul vybavený raketami, který zpomalí sestup. Vědci tomuto procesu přezdívají „sedm minut teroru“.

Součástí Perseverance bude i malá helikoptéra Ingenuity, která se má proletět marsovskou atmosférou. Let nebude příliš dlouhý, maximální dolet do přistání stroje činí 600 metrů.

Reklama

Doporučované