Hlavní obsah

Mars z ptačí perspektivy. NASA vyšle na rudou planetu vrtulníček

NASA vyšle na průzkumu Marsu vrtulník.Video: Filip Kalčák, NASA

 

Reklama

Americký národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) otestoval helikoptéru, která má prozkoumat Mars. Na cestu se má vydat v červenci příštího roku.

Článek

Dosud se veškerý průzkum Marsu prováděl na povrchu. Nový vrtulník má rudou planetu prozkoumat z ptačí perspektivy a přinést nové poznatky. NASA stroj úspěšně otestovala minulý týden v laboratoři v kalifornské Pasadeně. Informoval o tom britský deník The Independent.

Podmínky v testovací komoře měly simulovat ty na rudé planetě. Vrtulník vážící méně než dva kilogramy se bude na Marsu potýkat oproti Zemi s třetinovou gravitací. Stroj bude také čelit extrémním teplotním podmínkám.

„Postavili jsme helikoptéru, stroj, který poletí na Mars,“ sdělila Mimi Aungová, projektantka vrtulníku, ve videu, které NASA zveřejnila. „Ukázali jsme, že umí létat a otestovali ho v gravitačních podmínkách, jaké jsou na planetě. To je velmi důležité. Také jsme testovali teplotní podmínky. V noci bude na Marsu velká zima, až 90 stupňů Celsia pod nulou. Při tom všem jsme dokázali, že helikoptéra tyto podmínky přežije,“ dodala.

„Až příště poletíme, poletíme na Mars,“ řekla Aungová pro The Independent. „Když jsem pozorovala náš vrtulník v testovací komoře, nemohla jsem nemyslet na všechny ty slavné stroje, které se tam dříve také testovaly, jako například sondy Ranger nebo Cassini. Jsme na cestě k dalšímu pokroku v naší vesmírné historii.“

Helikoptéra se do vesmíru vydá na palubě vozítka Mars 2020 v červenci příštího roku. Podle odhadů se na planetu dostane v únoru roku 2021 a průzkum započne o několik měsíců později.

Americká vesmírná expanze se ale nesoustředí jen na Mars. Americký viceprezident Mike Pence minulou středu řekl, že chce aby NASA do pěti let opět přistála na Měsíci.

Reklama

Související témata:

Doporučované