Hlavní obsah

Marta Kubišová o zpívání, politice i sametové revoluci. „Zpívání na Melantrichu pro mě bylo osobním peklem“

Přemýšlí Marta Kubišová o velkém návratu na hudební pódia? Jaké bude mít Vánoce a co říká na aktuální politickou situaci? Podívejte se na reportáž.Video: Barbora Marková

 

Reklama

Je to asi rok, co Marta Kubišová ukončila svoji pěveckou kariéru. Loučila se v Lucerně, kam se před několika dny zase vrátila, aby nafotila charitativní kalendář pro opuštěná zvířata. Na zásadní místo její celé kariéry jsme se vydali i s naší kamerou.

Článek

Vraťme se ale trochu do historie. Je 21. listopadu 1989. Na Václavském náměstí se spontánně scházejí desetitisíce lidí, aby demonstrovali odpor ke komunistickému režimu. Pro Martu Kubišovou je to zároveň den, kdy po téměř dvaceti letech může znovu zpívat. Už málokdo ale ví, že pro samotnou Martu Kubišovou bylo vystoupení na balkoně Melantrichu osobním peklem.

„Já jsem jednak na to nebyla vůbec připravená a za druhé jsem poprvé zpívala tu modlitbu bez doprovodu. Ani jsem nevěděla, v jaké tónině to beru, jestli to vůbec uzpívám. Prostě šok. Šok to byl. Hlavně jsem nevěděla, jak se mi to odráží, čeho se mám držet a jak jsem to dozpívala, tak jsem si pak sedla a málem jsem se zhroutila,“ prozradila během rozhovoru pro pořad Slavní.

Tomu, že totalitní režim skutečně padl a přichází demokracie, uvěřila Marta Kubišová až 29. prosince. V den, kdy zvolilo Federální shromáždění Václava Havla prezidentem. Bylo to také poprvé, co na vlastní kůži zažila vůni demokracie. A naposledy, kdy věřila, že se něco může opravdu změnit.

„Teď jak se stavěla celá nová vláda a to předtím a to poté, to mě trochu… Asi to patří k demokracii, ale mně to přišlo trochu nečitelné. Nejsem s tím ztotožněná, že by se toto mělo dít. Ale Václav Havel tady není, není tu nikdo, kdo by to glosoval. Všichni se bojí, kdo se nebojí, jsou terčem kritiky, tak nevím. Ale já už jsem odteď občan,“ povzdechla si.

Jak sama říká, do ústraní se snaží stáhnout už přibližně rok, kdy ukončila svoji pěveckou kariéru. Tehdy na otázky novinářů – co ji teď čeká – odpovídala rozhodně a chystala se psát knihu o vlastním životě. Zatím ale nezačala – prý prostě nezbývá čas. „Ještě ráno jsem opravovala jeden rozhovor, který bude kolovat ve vlacích. A tak jsem si říkala, tak já si nedám pokoj a nedám pokoj, protože já neumím odmítat. Takže budu muset opravdu se stáhnout z toho společenského života, ale radikálně,“ doplnila zpěvačka závěrem.

Zajímá vás, jak bude pěvecká legenda slavit Vánoce? A neplánuje si ještě někdy zazpívat? Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu. Najdete ho také v aktuálním vydání magazínu Slavní, který v Televizi Seznam můžete sledovat každou neděli od 21 hodin.

Reklama

Související témata:

Doporučované