Hlavní obsah

Babiš oznámil změny ve vládě. Na dopravu míří Kremlík, obchod dostane Havlíček

Andrej Babiš komentuje schůzku s prezidentem Zemanem k změnám ve vládě.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Miloš Zeman už v úterý uvedl, že Ťokovu demisi přijme.

Článek

Andrej Babiš vymění ve své vládě dva ministry. Ministra dopravy Dana Ťoka nahradí současný náměstek na ÚZSVM Vladimír Kremlík. Martu Novákovou by pak měl na ministerstvu průmyslu a obchodu vyměnit místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček.

Premiér to uvedl po jednání s Milošem Zemanem na Pražském hradě.

Zeman přistoupí ke změnám ve vládě 30. dubna po návratu z cesty do Číny. S kandidáty Kremlíkem a Havlíčkem se předtím sejde, řekl Babiš po zhruba hodinové schůzce. Zeman nemá se jménem žádného z adeptů problém, dodal.

„Zatím nevím, kdy nastoupím do úřadu. Domluvíme se s panem preniérem,“ řekl Seznamu Havlíček.

Premiér uvedl, že s hlavou státu dnes probírali kompletně celou vládu. Nevyloučil další změny v kabinetu, aktuálně ale navrhuje pouze konec Novákové a Ťoka. „To je pro tuto chvíli všechno,“ řekl.

Konkrétní důvody odchodu Novákové nechtěl Babiš komentovat. „Já jsem s paní Novákovou o tom mluvil, není jednoduché přijít z privátního sektoru do státní správy, která funguje úplně jiným způsobem," poznamenal. Odmítl, že by důvodem byl incident, kdy zástupce Tchaj-wanu musel na žádost čínského velvyslance opustit setkání zahraničních investorů se zástupci ministerstva průmyslu a obchodu.

Ke Kremlíkovi Babiš řekl, že ho zná už z doby, kdy byl ministrem financí. Poznamenal, že ohledně tohoto kandidáta dostává mnoho anonymů. Kremlík má podle něj prověrku Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) na stupeň tajné. „Je to profesionál, pracovitý člověk, myslím, že jsem si prověřil dostatečně ty různé informace, co na něj přišly," řekl.

Ťok oznámil konec v pondělí, Nováková dnes

Krátce před schůzkou oznámila svůj konec ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO). Dan Ťok svůj odchod z vlády ohlásil už v pondělí.

„Pan předseda vlády Andrej Babiš mě informoval o zamýšlené změně na pozici ministra průmyslu a obchodu. Respektuji toto rozhodnutí,“ uvedla Nováková prostřednictvím svého tiskového oddělení.

„Termín ukončení mého působení ve funkci je na dohodě pana předsedy vlády s panem prezidentem. Informovala jsem pana premiéra o rozpracovaných projektech, které jsou velmi aktuální a ve prospěch českých občanů a firem. Další komentář poskytnu po dnešním jednání na Pražském hradě,“ dodala končící ministryně.

Nováková v únoru čelila silné kritice poté, co důvod pro drahá mobilní data v Česku hledala v přílišném využívání bezdrátových wifi sítí. Kritika zesílila po nedávném incidentu, kdy zástupce Tchaj-wanu musel na žádost čínského velvyslance opustit setkání zahraničních investorů se zástupci ministerstva. Ministryně později uvedla, že v záležitosti nevidí svou chybu. Její náměstek Vladimír Bärtl, který vyzval zástupce Tchaj-wanu k opuštění akce, dostal kvůli věci od ministryně vytýkací dopis.

Čtyřiašedesátiletá Nováková byla ministryní od loňského června, kdy začala fungovat koaliční vláda ANO a ČSSD. V předchozí jednobarevné Babišově vládě zastával pozici ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.

Reklama

Doporučované