Hlavní obsah

Martin Shkreli jde do vězení. Na Facebooku sliboval lidem 5000 dolarů za pramen vlasů Clintonové

Bývalý americký byznysmen jde do vězení kvůli příspěvku na Facebooku o vlasech Hillary ClintonovéVideo: AP

 

Reklama

Martin Shkreli si na slyšení v případu finančních podvodů počká ve vazbě. Soudkyně ho tam poslala kvůli statusu na Facebooku. Shkreli na sociální síti nabízel 5000 dolarů za vlasy Hillary Clintonové.

Článek

Bývalý americký byznysmen Martin Shkreli jde do vězení. Poslala ho tam soudkyně kvůli jeho statusu na Facebooku, kde nabízel 5000 dolarů za pramen vlasů Hillary Clintonové. Shkreli se u soudu v aktuální kauze bránil tím, že jeho status byl satirický a také by ho prý měla chránit svoboda slova. Soudkyně Kiyo Matsumotová to ale zamítla s tím, že svobodou slova nelze omlouvat veřejné nabízení peněz za útok na druhou osobu.

Soud rozhodl, že Skhreli je na svobodě nebezpečný veřejnosti. Na definitivní rozsudek kvůli svým finančním podvodům proto musí počkat ve vazbě. Finančních podvodů se Shkreli totiž už dopustil ve své firmě a investičním fondu, kde podvedl investory. Letos v srpnu byl uznán vinným ve třech z osmi bodů obžaloby.

Obžalován byl už v roce 2015 a potom, co složil kauci pět milionů dolarů, byl až doposud vyšetřován na svobodě. Shkreliho často přezdívají jako „nejnenáviděnějšího muže” v USA. Kromě častých útoků na sociálních sítích se nechvalně proslavil především tím, když v roce 2015 jeho firma více než padesátinásobně zvýšila cenu léku na AIDS.

Reklama

Související témata:

Doporučované