Hlavní obsah

Martu Kubišovou jsme vzali do Poděbrad na místo, které ji spojuje s Václavem Havlem

Marta Kubišová před gymnáziem v Poděbradech.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pořad Moje místa se po prázdninové přestávce vrací novými epizodami na obrazovky Televize Seznam. Nabízíme vám ochutnávku z prvního dílu s Martou Kubišovou.

Článek

Marta Kubišová, stejně jako Václav Havel, vystudovala poděbradské gymnázium. I když budoucí dramatik a prezident o pár let dříve.

„Vyšla jsem odtud vítězně,“ říká zpěvačka a bývalá mluvčí Charty 77 před budovou Gymnázia Jiřího z Poděbrad. „Měla jsem dvě dvojky a dvě jedničky. Jedničky z češtiny a ruštiny, bohužel ten dějepis se mi nějak nepovedl, dvojku jsem měla i z matiky.“

Odmaturovala sice s vyznamenáním, ale přesto na vysokou školu začátkem 60. let nešla. Nemohla. „Kvůli kádrovému posudku“ neboli kvůli problémům, které s komunistickým režimem měli tou dobou její otec i matka. „Věděla jsem, že půjdu pracovat do místní sklárny.“

Jak se později seznámila s Václavem Havlem? Jak se stala mluvčí opoziční skupiny Charta 77 a proč jí přestala být? Podívejte se na ukázku z nového pořadu umístěnou ve videu nahoře v textu.

Pořad Moje místa uvidíte v Televizi Seznam v novém vysílacím čase – ve středu ve 21 hodin. Marta Kubišová v něm představí dům, kde vyrostla, i hotel, kde začala zpívat. Také nás vzala na překvapivé místo, kam každý den nosí plné tašky jídla.

V nové sérii pořadu Moje místa v dalších týdnech představíme například šéfkuchaře Romana Pauluse, herce Václava Koptu, zpěvačku a automobilovou závodnici Olgu Lounovou, zpěváka Václava Neckáře, herce Sašu Rašilova, muzikanta Ondřeje Brzobohatého či herečku Danielu Kolářovou se synem, kapelníkem The Tap Tap Šimonem Ornestem.

Reklama

Související témata:

Doporučované