Hlavní obsah

Marvanová prozradila, co chtěla Praha dokázat svým políčkem Pekingu

Výzva s Hanou Kordovou Marvanovou o vypovězení smlouvy Prahy s Pekingem.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rada hlavního města se rozhodla vypovědět sesterskou smlouvu s Pekingem. Čína totiž odmítá vyškrtnout klauzuli o uznání jedné Číny. Vypovězení smlouvy ale musí ještě projednat zastupitelé.

Článek

S návrhem na vypovězení smlouvy přišla a Výzvu Seznamu přijala radní za Spojené síly pro Prahu Hana Kordová Marvanová.

Výzvu si můžete pustit v úvodním videu. Níže nabízíme přepis rozhovoru.

Takže panda v Praze definitivně nebude?

Já myslím, že to není o tom, jestli panda bude v pražské zoo, ale že jsme řešili podstatnější věc. V našem klubu, což jsou Spojené síly pro Prahu (STAN a TOP 09), jsou lidé, kteří hlasovali jednoznačně proti schválení dohody s Pekingem, která byla schválena na jaře 2016. Už tehdy protestovali proti tomu, že v té dohodě je politický článek, který vůbec do dohody mezi dvěma městy nepatří a to jest článek, kterým Praha uznává politiku jedné Číny. Já jsem tehdy sice nebyla zastupitelka, ale jako aktivní občan jsem se připojovala k těm protestům, dokonce jsem jako právnička i pomáhala konzultovat situaci lidí, kteří byli perzekuováni na ulicích Prahy, když vyjadřovali názor. Ten názor spočívá v tom, že v Číně jsou masivně potlačována lidská práva, Čína anektovala a vlastně okupuje Tibet, dlouhodobě. Takže když jsme se ocitli na pražské radnici, tak jsme si logicky připomněli tuto věc a dohodli jsme se i s koaličními partnery, s Piráty a s Praha sobě, že chceme tuto věc otevřít.

Jak jste ji otevřeli?

Usnesli jsme se a primátor byl pověřen požádat Peking o vypuštění tohoto politického článku.

Neuspěli jste v tom jednání s Pekingem.

Neuspěli jsme. Ta žádost odešla a po reakcích, že to Peking nechce změnit, tak pak už bylo reakcí jenom mlčení a perzekuce vůči uměleckým souborům a tělesům, která měla domluvená vystoupení v Číně.

Nicméně svého jste nedosáhli. Vy jste chtěli vypustit ten inkriminovaný bod 3.

Já nemůžu říct, že jsem předpokládala, že Čína na to přistoupí.

To jste si skutečně mysleli, že Čína přistoupí na to, že ten bod jednoduše vymaže?

Já jsem to nezkoumala, jestli kolegové to předpokládali, já jsem to nepředpokládala, když vidím vystupování Číny, které je takové velmocenské. Já si myslím, že před těmi třemi lety Čína politicky vnutila Praze tento článek, který tam vůbec nepatří a který odporuje našemu přesvědčení a přesvědčení spousty Pražanů. Proto jsme chtěli vypustit ten článek. My nemáme nic proti partnerským smlouvám mezi jednotlivými metropolemi, včetně Pekingu. Ale není možné, aby Praha byla nucena přijmout takovýto závazek a deklaraci, s kterou ani nesouhlasí.

Ze strany bývalého vedení, promiňte tedy, Adriany Krnáčové, to byla podle vás chyba? Přijmout smlouvu i s tímto bodem.

Já jsem si teď přečetla zrovna včera, myslím, že dávala rozhovor na to téma, že to byl požadavek ČSSD, že ona s tím nepřišla a to jenom potvrzuje to, že to bylo politicky Praze vnuceno.

To bylo na návrh Pekingu.

No, bylo to pravděpodobně v souvislosti s návštěvou čínského prezidenta, kdy se tady v Praze konaly manévry. Zároveň i vláda a ústavní činitelé deklarovali takové devótní postoje vůči Číně a já se domnívám, že takto se zrodil i ten nápad, že by Praha mohla vyjádřit podporu čínskému režimu. Ten režim je autoritářský a já se domnívám, že prostě ve chvíli, kdy máme v dohodě mezi Prahou a Pekingem takovýto politický článek, tak to znamená, že svým způsobem podporujeme autoritářský režim. A my jsme chtěli vyjádřit pravý opak. My bychom chtěli vyjádřit podporu lidem, kteří jsou v Číně pronásledováni. Vyvěšovali jsme vlajku Tibetu. My máme přesně opačné postoje.

Pokud to tedy schválí zastupitelé, nedopadne to tak, že magistrát dělá ramena? My v Praze se nebojíme samotné velké Číny a odskáčou to potom jiní, mám na mysli ty pražské orchestry, kterým Čína zrušila turné.

Nevnímám to tak, myslím, že nejsem sama.

Ony to tak asi vnímají.

Nevím, nehovořila jsem s nimi osobně. Ale myslím, že nejen já sama, ale je tady spousta lidí, kteří mají ten názor, že lidská práva jsou nad jakékoliv ekonomické nebo utilitární zájmy. Já věřím, že i umělci v souborech to mohou vnímat podobně a já myslím, že ten přešlap udělala čínská strana.

Z jakého důvodu tady chce sankcionovat umělecké soubory, které ani s Prahou nemají nic společného? Mají pouze to slovo pražský ve svém názvu, kdyby Čína, čínská strana jednala rozumně, tak k tomu přistoupí tak, že opravdu politický článek v dohodě, mezi dvěma městy, tam nepatří a my bychom se věnovali jiným věcem. V Praze máme samozřejmě spoustu problémů, dostavbu okruhu, výstavbu bytů a podobně. Nám to nedělá žádnou radost, že jsme se teď museli věnovat takovéto zahraničně politické otázce, ale podle mě ta chyba vznikla v roce 2016.

Vy jste naštvali Čínu, to je bezpochyby. Naštvali jste i ministra zahraničí Tomáše Petříčka z ČSSD?

Nemyslím si, podle jeho vyjádření respektuje právo samosprávy vyjádřit názor. On zároveň řekl, že se Praha tímto nemá plést do zahraniční politiky, my se do ní nepleteme.

A co tedy děláte?

Vyjadřujeme určitý postoj. My jsme chtěli, aby jak s Pekingem, tak s jinými městy jsme měli partnerské smlouvy. Tento článek do partnerské smlouvy nepatří, to znamená chtěli jsme jeho vypuštění.

Zároveň ale oficiální linie české zahraniční politiky je politika jedné Číny. Tu chce Praha narušit?

Myslím, že máme právo jako zvolení zástupci hlavního města Prahy vyjádřit názor. I názor občanský.

Který je ale v rozporu s oficiální linií zahraniční politiky České republiky?

Nikde není psáno, že jednotlivá města či obce České republiky musí plnit, ctít zahraniční politiku této země, zahraniční politiku nechť dělá vláda, nechť ji dělá ministr zahraničí a prezident. My jsme vyjádřili názor za hlavní město Prahu, na který máme právo.

Na druhou stranu, když to berete takhle, tak prezident Miloš Zeman také vyjádřil názor, jak říkáte, že by Česko mělo oduznat Kosovo, neděláte vlastně to samé co prezident Zeman, kterého kritizujete?

Já bych teď, to nesouvisí teď s prezidentem Zemanem, mimochodem on sám vlastně kritizoval Čínu, že ty její kroky vůči Praze jsou přehnané, že to je takový přešlap.

Souvisí to tak, že těmi výroky vlastně tak trochu narušujete základní linii, za kterou je zodpovědná vláda a ne Praha?

Jestli ji trochu narušujeme, tak já jsem za to ráda. My jsme vlastně chtěli tento postoj vyjádřit taky. Stejně jako ho chtěli vyjádřit demonstranti, kteří protestovali, když zde byla návštěva čínského prezidenta, proto jsme také přijali předsedu tibetské exilové vlády na pražské radnici a slavnostně jsme mu odevzdali klíč od Prahy. Vším tím jsme vyjádřili náš občanský názor. A jsme v tomto jednotní a já jsem za to ráda. Doufám, že tento postoj bude taky většinovým postojem zastupitelstva a že tuto kapitolu budeme moci uzavřít tím, že jsme to vyřešili, názor jsme vyjádřili a budeme se moci věnovat důležitým komunálním problémům v Praze.

Co jste tím dokázali, vlastně tím vyjádřením?

Jsou to dvě věci. Za prvé, že Praha není nějakým vazalem, který si musí nechat vnutit politický článek do dohody, a když už se tak stalo, že přijde nová politická reprezentace Prahy a může to změnit. Takže jsme tím dokázali i nějaké právo na samosprávu a názor.

Zároveň jsme tím vyjádřili názor, že nechceme podporovat tímto článkem autoritářský režim v Číně, který pošlapává masivně lidská práva mnoha lidí. A zároveň já to vnímám i tak, že jsme tím vyjádřili podporu pronásledovaným lidem v Číně a v Tibetu. Je to trochu naše povinnost, tato země a my mnozí jsme to zažili, někdo zažil dvě totality, někdo zažil tu poslední, komunistickou totalitu. Teď si budeme připomínat 30. výročí od pádu komunistického režimu a já si dobře vzpomínám, jakou podporu pro nás znamenalo to, že třeba přijel francouzský prezident a podpořil lidi, kteří byli pronásledováni.

Myslíte, že se o tom dozvědí ti, kteří jsou v Číně, perzekuováni?

Myslím si, že ano a že je to vlastně důležité gesto. Teď, když máme svobodu, tak nám nemůže být jedno, že někdo ji ve světě nemá a jak říkám, když my jsme ji neměli, tak bylo nesmírně důležité, byť to byla jenom gesta, když někdo vyjádřil podporu nám, nebo lidem, kteří tady byli pronásledováni…

Jaké výhody ta smlouva za ty tři a půl roku, co platila, vlastně přinesla?

My vlastně nevíme o žádných výhodách, možná, že trošku stoupl turistický ruch, tedy je otázka, jestli se to dá přičítat jenom té dohodě, ale podle údajů z loňska bylo o něco více turistů z Číny…

Loni 620 tisíc. Konkrétně. Nebojíte se, že nastane dramatický pokles?

Neobáváme se toho. My teď řešíme řadu problémů, které souvisí s určitým typem turismu, který zase narušuje běžný život Pražanů, zejména v centru. Takže když o trošku klesne turismus, třeba z Číny, tak si myslím, že to Prahu nijak nepoškodí.

Vraťme se ještě k těm orchestrům, protože například pražská filharmonie nebo symfonický orchestr Českého rozhlasu, ale například i Pražákovo kvarteto, což je poměrně humorné, přišly kvůli svému názvu o turné v Číně. Pan primátor Hřib naznačoval, že nebude vůbec těžké jim dojednat nějakou náhradu, co už tedy dojednal?

Jedná o tom pan primátor. Tyto věci jsou v jednání a měl by to prezentovat on. Snažíme se těm souborům pomoci. Zároveň paní radní Hana Třeštíková informovala včera na tiskové konferenci, že probíhají jednání o uzavření partnerské smlouvy mezi Prahou a Vídní. Myslím si, že spolupráce mezi městy by byla přínosem a mohla by znamenat i přínos pro umělecké soubory a vystoupení na půdě třeba různých kulturních zařízení ve Vídni. To by bylo skutečně krásné a tam máme velmi blízké vztahy, myslím, že dějiny naše jsou bližší než dějiny mezi Prahou a Pekingem.

Jak daleko je to jednání o té smlouvě? V počátcích.

V tuhle chvíli probíhají ta jednání a určitě o tom budeme informovat. Já věřím, že dospějí k výsledku a že uzavřeme smlouvu mezi Prahou a Vídní, což je s podivem, že dosud takováto smlouva o kulturní spolupráci není.

Vy jste to sama naznačila. Praha má spoustu důležitých problémů, nemáme metro D, není spojení na letiště, není dostavěn Pražský okruh a vy se zabýváte smlouvou mezi Prahou a Pekingem a vyvěšováním tibetské vlajky na magistrát. Neřešíte příliš podružnosti, které jsou ale vidět a jsou mediálně vděčné, namísto těch skutečně důležitých věcí?

Ony jsou vidět, protože jsou vděčné mediálně. Já bych řekla, že 95 procent času věnujeme klíčovým věcem. Já připravuji projekt výstavby družstevního bydlení pro prostřední vrstvu s účastí města. To považuji za úplně klíčovou věc. Rozhodli jsme o zastavení nehumánních dětských exekucí v Praze, pokud jde o dostavbu městského okruhu, tak před dvěma týdny prezentoval kolega pan náměstek Hlaváček spolu s experty novou variantu toho okruhu, která by byla tunelová, aby to nezatížilo město. Jednáme také s resortem Ministerstva dopravy, ohledně urychlené dostavby nynějšího okruhu. Takže devadesát pět procent času skutečně věnujeme klíčovým problémům. Samozřejmě nejsou tak atraktivní mediálně. Byla bych ráda, kdybych mohla na Seznamu hovořit o politice bydlení, co všechno chceme udělat, připravujeme daňový balíček na podporu bydlení, aby se skutečně reálně pořízení nového bytu pro rodiny zlevnilo. Je to spousta věcí, ale média zaplňuje Čína, protože je to atraktivní a zajímá to lidi v celé České republice. Já tomu rozumím a odpovídáme na to.

To nebyl tedy cíl.

Tak já myslím, že to je logické, že se lidé zajímají o věci, které je zajímají a média o nich točí, ale já bych byla ráda, aby příští týden jsme na zastupitelstvu schválili výpověď smlouvě mezi Prahou a Pekingem. Pan primátor na základě toho by odeslal tu výpověď do Pekingu a tím by ta záležitost byla uzavřená a už bychom se nemuseli věnovat Číně.

Poslední otázka: Je to tímto vyřešené, nebo pokud třeba Peking přijde s návrhem nové smlouvy, tak se zase věc otevře?

Já spíš předpokládám, že to je vyřešené. Vzhledem k reakcím Pekingu nepředpokládám, že přijdou s nějakým vstřícným krokem. To mohli tím, že by se vypustil sporný článek. Neudělali to, takže hlasováním příští týden počítám s tím, že ta otázka bude vyřešena. My jsme udělali určité pro nás důležité gesto. Myslím si, že tomu rozumí i spousta občanů naší země a dál slibuju, že se budeme věnovat klíčovým problémům Prahy.

Reklama

Doporučované