Hlavní obsah

Masa ledu z vrcholu Mont Blanc se dala do pohybu. Úřady zavřely silnice a evakuovaly lidi

Jeden z ledovců na hoře Mont Blanc by se podle expertů mohl brzy zhroutit.Video: Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Ledovec na nejvyšší evropské hoře Mont Blanc by se podle odborníků mohl brzy sesunout do údolí. Italské úřady kvůli tomu uzavřely několik silnic a evakuovaly obyvatele horských chat.

Článek

Do údolí by mohlo „sjet“ 250 tisíc tun hmoty, což je až pětina celého ledovce Planpincieux.

Globální oteplování má na to vliv i podle starosty nedalekého města Courmayeur Stefana Miserocchiho. Nechal uzavřít silnice na italské straně hory. Předcházelo tomu varování odborníků, že ledovec se denně pohne i o více než půl metru.

„Opět se ukazuje, že hory procházejí v poslední době vinou klimatických změn velkou proměnou,“ citovala starostu podle serveru BBC italská média.

„Nejsou žádné modely, které by nám řekly, zda to spadne celé, nebo po kusech,“ řekl starosta. Podle expertů přitom nelze ani předpovědět, kdy by měl kolaps nastat.

Samospráva ale uklidňuje obyvatele, že bezprostřední nebezpečí nehrozí.

„Vysoké teploty od srpna až do poloviny září zrychlily tání ledovce. Apokalypsa našemu městu ale nehrozí. Přímo pod ním totiž leží údolí, kde nejsou žádné obydlené domy, jen několik neobydlených chat,“ uvedl mluvčí města Courmayeur Moreno Vignolini.

O ledovci se dnes zmínil také italský premiér Giuseppe Conti při svém projevu na Valném shromáždění OSN v New Yorku. „Zprávy o tom, že ledovci na Mont Blancu hrozí zřícení, jsou varováním, které nás nemůže nechat chladnými. Musí námi otřást a musíme se mobilizovat,“ apeloval na světové státníky italský premiér.

Evropa zaznamenala za posledních pět let nejvyšší úbytek ledovců od 50. let minulého století, kdy se začalo s měřením, uvedl švýcarský glaciolog Matthias Huss. Takzvaná sněžná čára, nad kterou je trvale sněhová pokrývka, jelikož zde teplota nestoupne nad bod mrazu, se letos v létě v okolí Mont Blancu nacházela ve výšce kolem 5000 metrů nad mořem, napsala ČTK. To se podle Husse v minulosti stávalo jen zřídkakdy.

Švýcarsko podle glaciologa přišlo v posledních deseti letech o 15 procent objemu svých ledovců. Pokud by tento trend pokračoval, zmizely by do roku 2100 všechny. Změna politiky by podle něj mohla zachránit největší ledovce, nicméně ty menší se ztratí tak jako tak. „Doufáme, že budou přijata preventivní klimatická opatření a oteplování se zpomalí. Pokud budeme pokračovat tak, jako teď, není pro alpské ledovce záchrany,“ dodal Huss.

Reklama

Doporučované