Hlavní obsah

Masakr na západě Afriky. Islamisté pozabíjeli 47 lidí

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci armády Burkiny Faso bojující proti islamským radikálům.

Reklama

Západ Afriky se ani přes vojenské angažmá evropských států nedaří zbavit islamistických skupin napojených na al-Káidu nebo Islámský stát. Týká se to především oblastí v Mali a Nigeru.

Článek

Islámští radikálové při útoku v Burkině Faso zabili 47 lidí. Podle místních médií, která citovala agentura Reuters, je mezi mrtvými 30 civilistů, 14 vojáků a tři provládní bojovníci. Země přitom dlouho platila za relativně bezpečnou.

Místní tisková agentura AIB označila útočníky za teroristy a oznámila, že šestnáct jich při akci padlo. Agentura Anadolu ale s odvoláním na místní vládu uvádí, že teroristů mělo v boji zemřít až 58 a „mnoho dalších bylo zraněno a uprchlo“. Podle AIB radikálové zaútočili ze zálohy v provincii Soum, která leží u hranic s Mali.

V oblastech sousedících s Mali nebo s Nigerem dlouhodobě působí skupiny, které se hlásí k teroristických organizacím al-Káida a Islámský stát. Ozbrojenci tam organizují relativně často útoky na civilisty i vojáky. Podle agentury Reuters jsou jejich aktivity v poslední době na vzestupu.

Burkina Faso byla přitom donedávna považována za jednu z nejmírumilovnějších zemí západní Afriky. Bezpečnostní situace se ale za posledních pět let zhoršila právě kvůli operacím radikálních islamistů propojených s al-Káidou a samozvaným Islámským státem. Kvůli násilí páchaném na civilním obyvatelstvu se za poslední dva roky zvýšil počet vysídlených osob o tisíc procent.

Podle nevládní organizace Armed Conflict Location & Event Data Project si násilí v minulém roce vyžádalo přes dva tisíce lidských životů a donutilo více než milion lidí k opuštění svých domovů.

Reklama

Doporučované