Hlavní obsah

Masarykova univerzita slaví sto let, Kiska dostane medaili, Zemana nikdo nepozval

Masarykova univerzita vznikla před sto lety ve velmi skromném zázemí, teď má 30 tisíc studentů.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Poděkování studentům i všem, kdo se zasloužili o rozvoj školy. To bude motiv oslav stých narozenin Masarykovy univerzity v Brně. Historii si připomene publikacemi, poštovními známkami, dokumentárním filmem i speciální tramvají. Kulatá výročí slaví v Brně další dvě vysoké školy.

Článek

Nuzné lavice, malé učebny a budovy po sirotčinci nebo chudobinci. Cesta k současným 30 tisícům studentů a devíti fakultám byla v počátcích složitá, přesto Masarykova univerzita v Brně letos slaví sté narozeniny.

„Život studentů i pedagogů se za těch sto let moc změnil. Univerzita byla ve válce vybavená skromně. Studenti i vyučující žili v těžkých podmínkách. A nebyl prostor pro vědeckou činnost,“ popsal historik z filozofické fakulty Lukáš Fasora.

K výročí vedení školy připravilo pestrý program a plánuje ocenit řadu významných osobností. Tématem oslav je poděkování, proto je bude provázet motiv „Díky MUNI“. Připomíná, co díky univerzitě dokázali a získali její absolventi. Po městě nechá vedení vylepit billboardy, kde absolventi děkují prezidentu Tomáši Garrigue Masarykovi.

Hlavní část oslav připadne na 28. ledna. Při večerním programu bude uvedena Janáčkova opera Příhody lišky Bystroušky. Před představením pokřtí autoři Jiří Hanuš a Lukáš Fasora dvě jubilejní publikace o dějinách univerzity Kalendárium Masarykovy univerzity 1919–2019 a Mýty a tradice středoevropské univerzitní kultury.

Univerzita se chystá ocenit řadu osobností. Slovenský prezident Andrej Kiska získá Velkou zlatou medaili. „Domníváme se, že významně přispěl ke zlepšení československých vztahů. Také oceňujeme jeho postoje k celé řadě politických otázek,“ uvedl rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. Podle něj je důležité, že si univerzita dodnes uchovala přesvědčení, že svoboda je nezbytnou součástí univerzitního života.

Český prezident Miloš Zeman pozvání nedostal. Podle Beka není pravděpodobné, že by se změnil jeho postoj k Masarykově univerzitě. Zeman Beka kvůli dřívějším rozporům přestal zvát na oslavy 28. října na Pražském hradě.

Součástí řady historických momentů na univerzitě byl i nejdéle sloužící pedel Jaroslav Gregr, který pro instituci pracuje pětačtyřicet let. „Dvě pětiny existence školy jsem u toho. Zažil jsem přes sto tisíc absolventů,“ sdělil Gegr, který je neodmyslitelnou součástí promocí a dalších slavnostních akcí. Na starosti má mimo jiné univerzitní insignie. Těmi jsou rektorské žezlo a řetěz. Pozlacený rektorský řetěz daroval univerzitě sám Tomáš Garrigue Masaryk, na rubu nechybí věnování.

Instituce oslaví výročí také poštovní známkou s motivem rektorského žezla, speciálními kuličkami z brněnského orloje, televizním dokumentem Otevřená pevnost – 100 let Masarykovy univerzity, originální tramvají i červnovým festivalem MUNI 100. „Bude zakončený ohňostrojem nad Špilberkem v rámci soutěže Ignis Brunensis. Věnovaný bude brněnským univerzitám. Takže bude mít i modrostříbrnou část věnovanou naší škole,“ dodala prorektorka pro vnější vztahy Masarykovy univerzity Hana Svatoňová.

Program všech akcí ke stému výročí najdou zájemci na webu www.muni100.cz. Jubileum si připomíná také Vysoké učení technické v Brně. Vzniklo před 120 lety. Zrekonstruovalo bronzovou podobiznu politika Antonína Rezka na rektorátu. Rezek se významně zasloužil o založení techniky. Škola pro absolventy chystá rovněž hudební festival nebo zlaté promoce po padesáti letech.

Sté narozeniny letos oslaví i Mendelova univerzita. Ta si jako dárek nechala uvařit speciální univerzitní piva. První speciál je Ležák 1919. „Chtěli jsme odkázat na dobu, kdy univerzita vznikla. V poválečném období byl nedostatek surovin a k vaření piva se používaly netradiční pochutiny. Dokonce i žitný slad,“ okomentoval provozovatel brněnského minipivovaru Petr Kobzík, který s univerzitou spolupracuje. Další speciál se bude vařit z ječmene, jenž si Mendelova univerzita sama vypěstovala a zkřížila.

Reklama

Doporučované