Hlavní obsah

Masarykův onkologický ústav má poradnu pro ženy s problémy kůže kvůli léčbě

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Masarykův onkologický ústav v Brně zřídil onkokosmetickou poradnu pro pacientky, které mají v důsledku onkologické léčby postiženou kůži. Podobné projevy postihují až dvě třetiny z celkového počtu žen léčených kvůli rakovině.

Článek

Pacientky mají od června možnost odborného poradenství, vyšetření a péče o kůži včetně konzultace dermatologických prostředků. „Nežádoucí účinky nejčastěji vznikají v důsledku ozařování, chemoterapie, imunoterapie a hormonální léčby,“ uvedl mluvčí ústavu Pavel Kachlík. Podle něj nežádoucí účinky nepostihují v řadě případů pouze kůži, ale ovlivňují také růst a kvalitu vlasů.

„Kůže je největší a zároveň nejviditelnější orgán těla. Nežádoucí účinky mohou být pro ženy často stresující. V onkologické léčbě je velmi důležitá komplexní podpora. Inspirovali jsme se u francouzských kolegů, kteří onkokosmetické poradenství pod vedením kožních lékařů poskytují jako standardní péči. Právě proto jsme velmi rádi, že můžeme pacientkám nabídnout v ústavu kromě kvalitní léčby jejich onemocnění i odbornou poradnu zaměřující se na nežádoucí kožní projevy,“ řekl ředitel ústavu Marek Svoboda.

Tým odborníků zaměřujících se na zvládání nežádoucích kožních projevů protinádorové léčby zavádí onkokosmetickou poradnu ve spolupráci s projektem Nebýt na to sama. Poradna bude otevřená vždy v úterý a středu v odpoledních hodinách od 16:00 do 18:00. „Sama z vlastní zkušenosti vím, že v době léčby je pokožka velmi zatížena. Každá malá pomoc v boji s nežádoucími účinky na kůži a vlasové pokožce pro mne byla důležitá, a to jak psychicky, tak fyzicky. Je mi potěšením, že projekt Nebýt na to sama ve spolupráci s odborníky z Masarykova onkologického ústavu a Fakultní nemocnice u svaté Anny umožní tuto pomoc poskytnout dalším pacientkám,“ uvedla iniciátorka projektu Andrea Nováková.

Projekt Nebýt na to sama je financovaný participativním rozpočtem města Brna. Je to jeden z vítězných projektů v hlasování Dáme na Vás. Kromě poradny se zaměřuje na osvětu a podporu onkologicky léčených žen.

Reklama

Související témata:

Doporučované