Hlavní obsah

Masarykův onkologický ústav plánuje investice za 1,3 miliardy korun

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Masarykův onkologický ústav v Brně (MOÚ) má plán rozvoje do roku 2030, který navrhuje investice za 1,3 miliardy korun.

Článek

Plán dnes při návštěvě ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) v ústavu představil jeho ředitel Marek Svoboda. Obsahuje dostavbu vstupního objektu Švejdova pavilonu, oddělení paliativní medicíny, centrum prevence a zdravotnických služeb nebo rozšíření oddělení nukleární medicíny.

Dostavba vstupního objektu Švejdova pavilonu si podle odhadů vyžádá asi 450 milionů korun. Švejdův pavilon je určený zejména pro ambulantní péči, která za posledních 15 let vzrostla o více než 50 procent na současných 246.000 ošetření za rok pro celý ústav. Dostavbou ústav získá potřebné prostory pro klinické studie, ale i nový vstup do areálu od kruhového objezdu z Vaňkova náměstí, který pomůže lépe organizovat příchod nemocných.

Rozšíření oddělení nukleární medicíny by mělo stát kolem 340 milionů korun. „Zrušením lůžkového oddělení nukleární medicíny přišel Jihomoravský kraj o možnost aplikovat léčbu radiofarmaky za hospitalizace. Ústav chce rozšířit své oddělení nukleární medicíny o novou lůžkovou i ambulantní část, aby pacienti, jejichž léčba musí být za hospitalizace, nemuseli do jiných krajů. Současně na tomto pracovišti bude probíhat intenzivní výzkum nových radiofarmak, se kterým má ústav bohaté zkušenosti,“ uvedl mluvčí MOÚ Pavel Kachlík.

Přes 400 milionů má stát centrum prevence a zdravotních služeb v objektu bývalé transfuzní stanice, o jejímž nabytí se jedná s Jihomoravským krajem. Pracoviště by bylo zaměřené na preventivní prohlídky i na poradenství.

Blatný uvedl, že onkologická péče je jednou z národních priorit a na investice se plánuje využít evropských i národních peněz. „Líbí se mi na projektu, jak do sebe koncepčně zapadá a že se tu drží linie. Ústav bude mít moji podporu,“ uvedl Blatný.

Masarykův onkologický ústav je největší onkologické pracoviště v ČR. Má přes 250 lůžek, asi 180 lékařů a více než 220 sester. Ročně eviduje kolem 4000 nových pacientů, 10.000 hospitalizací a čtvrt milionu ambulantních ošetření.

Reklama

Doporučované