Hlavní obsah

Mašín: Je absurdní, že nám od revoluce nevrátili statek. Do Česka nepřijedu

 

Reklama

Josef Mašín promluvil po dlouhé době k majetku, o který se už roky soudí jeho sestra Zdena. Rozhovor poskytl Seznamu exkluzivně z USA, kde žije.

Článek

Rodiště generála a československého hrdiny Josefa Mašína chátrá. Statek v Lošanech na Kolínsku je v katastrofálním stavu. Kvůli tomu, že nepatří jednomu majiteli. Dcera generála Mašína Zdena vlastní menší část usedlosti, zbytek patří státu. O vrácení statku rodině se paní Mašínová soudí roky. K dlouholetému úsilí o navrácení rodinného majetku se nyní po letech vyjádřil i Josef Mašín.

Bratři Mašínové vedli protikomunistickou skupinu, která se v roce 1953 prostřílela na Západ. Názor na akci synů českolovenského hrdiny rozděloval společnost už v Československu, nesmiřitelnost obou táborů trvá dodnes.

Pane Mašíne, jak hodnotíte úsilí Vaší sestry, která se snaží získat zpět rodinný majetek? Trvá to už roky.

Trvá to už roky, od roku 1989. Věc, která by měla být samozřejmostí, zřejmě samozřejmostí v dnešních Čechách není.

Jak hodnotíte například možnost, že by stát nabídl, aby si Vaše rodina odkoupila statek za nějakou částku? I tato varianta je ve hře.

U mě to nepřipadá vůbec v úvahu. I kdyby to bylo deset haléřů, tak bych za to deset haléřů nezaplatil. To, co nám patří, by nám správně mělo být vráceno. Dneska ta část, která patřila mému bratrovi, on ji přenesl na moje dcery a udělali jsme to oba ve stejnou dobu, to už bylo před několika lety, de facto to byly naše pohledávky vůči českému státu.

Má od vás vaše sestra Zdena plnou moc kvůli vyjednávání ohledně statku?

Ode mě má plnou moc. Dal jsem ji jí již před léty, aby dělala to, co považuje za vhodné, aby se nám náš statek vrátil.

Když si to řekneme upřímně, děláte to kvůli sestře, nebo i kvůli tomu, aby se ten statek navrátil rodině?

Pro nás, pro Radku i pro mě, to byla principiální věc. A pro demokraty ve skutečně demokratické zemi a v civilizované zemi by to měla být samozřejmost.

Zdena Mašínová roky prohrávala u českých soudů. Až minulý rok se jí zastal Ústavní soud a řekl, že by stát měl postupovat tak, aby právě tyto majetkové poměry byly vyřešeny co nejdříve a aby se tedy ze statku v Lošanech stalo důstojné místo. Překvapilo vás toto soudní rozhodnutí? Průlomové?

Mě překvapilo to, že vůbec ona musí jednat o tomto případě u soudu. Je to naprosto absurdní. Ale zřejmě je to možné, protože po roce 1989 existuje v Čechách tzv. kontinuita zákonů. Jako zbytkové tresty. Pro mě něco naprosto nepochopitelného. A dneska se my musíme, Zdena se musí, soudit o vrácení našeho majetku.

Já jsem na statku v Lošanech byl a Vaše sestra mi řekla, že z toho chce udělat pietní místo, muzeum - ale je to samozřejmě závislé na tom, pokud se ten statek vrátí vaší rodině. Souhlasíte s tím, aby se z toho stalo muzeum? Bude to stát i hodně peněz, ta rekonstrukce?

To je Zdenino rozhodnutí, já jsem jí dal plnou moc, aby jednala za mě a za mého bratra. Můj bratr jí dal také kdysi plnou moc v tom jednání. Je to její rozhodnutí.

Vím, že se už na to ptalo hodně lidí od vzniku České republiky. Nicméně, neuvažoval jste právě kvůli statku, v případě, že by byl vrácen, že byste se vrátil do Česka, nebo je to nepřijatelné?

Pro mě vrácení do Česka, pokud v Česku ještě existuje komunistická strana, kontinuita zákonů, komunistických zákonů, nepřipadá v úvahu.

Rod Mašínů na statku žil po staletí. V roce 1940 jej Josef Mašín nechal přepsat na své tři nezletilé děti. Později statek zabral stát. Po listopadu 1989 získala dvě osminy statku Zdena Mašínová, zbytek zůstal státu, protože bratři Ctirad a Josef Mašínové se po svém dramatickém útěku do Česka již nikdy nevrátili.

Reklama

Doporučované