Hlavní obsah

Mašínův statek půjde do vlády. Jurečka nečekaně navrhne, aby ho stát „vrátil"

Jak ministr Jurečka vysvětluje nečekaný tah v kauze Mašínů?

 

Reklama

Právník Zdeny Mašínové to považuje za zbytečné a nepřijatelné. Stát tvrdí, že se tím navrácení majetku urychlí.

Článek

Případ Mašínova statku v Lošanech na Kolínsku, o který léta za rodinu usiluje Zdena Mašínová, míří od soudů k politikům do vlády.

Ministr zemědělství Marian Jurečka navrhne ministrům, aby byl statek za symbolickou cenu vyňat ze státního vlastnictví a mohl být v dědickém řízení navrácen potomkům a příbuzným generála Josef Mašína.

Nejspíš to skončí tím, že toto téma přinesu na vládu a budu žádat, aby ta majetek dala za navržených podmínek jako dar zdarma nebo za symbolickou korunu bratrům paní Mašínové a dětem po druhém bratrovi pana Mašína," uvedl lidovecký ministr a dodal, že jde o případ, který vybočuje z „běžných restitučních příběhů, které v Česku byly".

K ministrům se přitom příběh, který začal de facto krátce po pádu komunistického režimu po roce 1989, vrací spíše z formálních důvodů než proto, aby vláda naplnila spravedlnost.

Tento týden totiž soud v Kolíně rozhodl, že statek patří stále legendárnímu hrdinovi odboje Josefu Mašínovi a má se novým majitelům předat v dědickém řízení. Uznal přitom, že není platná závěť, kterou generál Mašín podepsal za okupace - podle Zdeny Mašínové pod nátlakem - a podle níž pak majetek patřil jeho dětem. Těm pak - jako nepřátelům režimu - komunisté po únorovém převratu majetek zabavili.

Státní pozemkový úřad Seznamu sdělil, že nemá v plánu se proti verdiktu odvolat.

Video: Procházka po Mašínově statku

Na statku v Lošanech.

I proto advokát Zdeny Mašínové považuje za zbytečné, aby vláda o statku a k němu patřících polnostech jednala.

„Je nepravomocně rozhodnuto, že v době smrti byl pan generál Mašín vlastníkem statku v Lošanech. Pokud by se rozsudek dostal do právní moci, pak by se obnovilo dědické řízení a v rámci dědictví by se dědicové - a ne stát  - dohodli, jak si podíly rozdělí," říká Milan Janoušek. „Názor, že by tento případ měl jít na vládu, je nepřijatelný. Pokud se nikdo neodvolá, účastníkem dědického řízení už nebude stát," dodává.

Státní pozemkový fond si přesto stojí za tím, aby o věci rozhodla vláda. Podle mluvčího úřadu se tím celý proces zrychlí.

„My chceme dopomoci k majetku tím, že požádáme vládu, aby schválila postup, že se majetek převede automaticky na konkrétní osobu, tedy na paní Mašínovou. Samotné dědické řízení by trvalo déle," vysvětlil mluvčí úřadu Hynek Jordán.

Zároveň dodává, že případné rozhodnutí vlády bude mít pro úřad význam právní pojistky.

Reklama

Související témata:

Doporučované