Hlavní obsah

Masivní protesty ve Francii zahnaly vládu do kouta. Ta pravděpodobně pozastaví zvýšení daně z paliv

Hnutí žlutých vest uspělo v boji proti zvýšení daní z paliv.Video: Reuters

 

Reklama

Francie o půl roku odloží plánované zvýšení daně z pohonných hmot, kvůli kterému zemi v posledních dvou týdnech zasáhla vlna protestů hnutí takzvaných žlutých vest. Oznámil to dnes premiér Édouard Philippe. Předseda vlády zároveň vyzval k ukončení násilností.

Článek

Tři víkendy v řadě zachvátila francouzská města vlna potestů proti plánovanému zvýšení cen pohonných hmot, ale i proti dalším vládním opatřením. V sobotu lidé demonstrovali v centru Paříže a dalších měst, manifestace se ale zejména v metropoli zvrhly v násilnosti, podle agentury Reuters nejhorší za posledních několik desetiletí.

Informaci z rána, že Francie pozdrží zvyšování cen pohonných hmot, nynní potvrdil i sám premiér země Édouard Philippe. Zároveň vyzval k ukončení násilností a řekl, že spor o spotřební daň by neměl ohrožovat národní jednotu.

Ústupky vlády oznámil premiér Édouard Philippe. Ten chce podle médií zavedení daně plánované na leden o několik měsíců pozdržet a navrhne prý i další opatření, která by měla napjatou situaci zklidnit.

Vláda zatím žádné informace ohledně chystaných opatření oficiálně neoznámila. Premiér však záměr potvrdil na dnešní schůzce vedení strany prezidenta Emmanuela Macrona Republika v pohybu (LREM), uvedla agentura AFP.

Ani nečekaný ústupek vlády nejspíš organizátory protestů neuklidní, hnutí žlutých vest plánuje další demonstrace a blokády v Paříži už během následujícího víkendu. „Je to první krok, ale nespokojíme se s pouhými drobky," řekl dnes jeden z lídrů protestů Benjamin Cauchy. Další výrazná postava hnutí Éric Drouet dokonce vyzval, aby příznivci žlutých vest protesty zesílili. Také opozice je toho názoru, že odklad zvýšení daně je strany vlády nedostatečným krokem a že přichází příliš pozdě.

Protestů se po celé zemi podle pondělní bilance zúčastnilo bezmála 300 000 lidí, 528 osob bylo zraněno, z toho 17 těžce a tři lidé zemřeli. Mezi zraněnými bylo i přes 150 policistů.

Reklama

Související témata:

Doporučované