Hlavní obsah

Masivní únik ropných látek v ruském Norilsku, Putin vyhlásil stav nouze

V polárním městě Norilsk uniklo z tamní elektrárny a teplárny více než 21 000 tun paliva a maziv do řeky.Video: AP

 

Reklama

Více než 20 000 tun paliva a maziv se v posledních dnech dostalo do půdy a hlavně do řeky v sibiřském Norilsku. Existuje nebezpečí, že ropné látky proniknou až do Severního ledového oceánu.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin už musel v Krasnojarském kraji vyhlásit nouzový stav. Takovou dohru má obří únik ropných látek ze zásobníku elektrárny, která patří průmyslovému gigantu Norilsk Nickel. Podle agentury Bloomberg má havárie parametry ekologické katastrofy, kterou způsobilo ztroskotání tankeru Exxon Valdez u pobřeží Aljašky v roce 1989.

Greenpeace tvrdí, že jde o největší ekologickou havárii v ruském arktickém regionu. Drtivá většina látek pronikla do řeky Ambarnaja. Deník Kommersant s odvoláním na Federální úřad pro rybolov napsal, že se nafta a maziva už dostaly do jezera, které je přímo spojené s Karským mořem.

Ruského prezidenta Vladimira Putina rozčílilo, že se v Moskvě o havárii v podstatě dozvěděli s dvoudenním zpožděním ze sociálních sítí. Norilsk Nickel přispěchal s ujištěním, že o havárii informoval úřady okamžitě. Putin ostře zkritizoval gubernátora Krasnojarského kraje Alexandra Usse, který podle jeho mínění nepostupoval správně, a vyslal na místo ministra pro mimořádné situace Jevgenije Ziničeva.

Do Norilsku už dorazili pracovníci specializované firmy z Murmansku. Těm se zatím podařilo odčerpat 80 tun látek z vodní hladiny a 100 tun z půdy, tedy pouhý zlomek uniklých látek.

Reklama

Doporučované