Hlavní obsah

Masky dovezené z Číny netěsní. Jen když se přilepí na obličej

Foto: Seznam Zprávy

Testování medicínské masky dovezené z Číny v Ústavu chemických procesů Akademie věd (ve spolupráci se Státním ústavem jaderné, chemické a biologické ochrany).

Reklama

Seznam Zprávy nechaly otestovat čínské respirátory a zjistily, že jejich účinnost může být až o polovinu horší, než deklaruje Výzkumný ústav bezpečnosti práce. Ten je oficiálně kontroluje po jejich dovozu z Číny.

Článek

Seznam Zprávy se obrátily na Ústav chemických procesů Akademie věd, aby otestoval medicínské masky, které do České republiky v posledních týdnech dovážela ministerstva zdravotnictví a vnitra.

Dle čínské normy se jedná o respirátory GB19083-2010 (ty nakoupilo vnitro) a GB 19083-2006 (nakoupeny resortem zdravotnictví).

„Všechny testované typy přiměřeně vyhověly požadavkům, ale pouze v případě, když jsme respirátory přilepili na hlavu testovací figuríny,“ řekl k závěrům testů Vladimír Ždímal, vedoucí Oddělení chemie a fyziky aerosolů v Ústavu chemických procesů Akademie věd ČR.

„Když jsme je k testovací figuríně nepřilepili, klesla filtrační účinnost z původních asi 94 procent ke 40 procentům, a to jsme se opravdu snažili respirátor maximálně utěsnit,“ dodal Ždímal.

Důvodem, proč čínské masky nesedí na obličeji Evropanů, je podle Ždímala rozdílná anatomie obličejů.

„Zejména rozteč mezi kořenem nosu a spodní částí brady nám brání umístit respirátor tak, aby těsně přiléhal na náš obličej, a vyhověli jsme tak požadavkům dané normy na správnou aplikaci prostředků našich dýchacích cest,“ říká Ždímal.

Závěry Ústavu chemických procesů Akademie věd potvrdil rektor ČVUT Vojtěch Petráček, s nímž Seznam Zprávy o tomto problému rovněž mluvily.

„To, že čínské pomůcky nesedí na obličeji a netěsní, je strašně důležitá věc. Jakákoliv netěsnost rapidně snižuje účinnost - čím větší vdechový odpor, tím více obtéká. Kolega Ždímal z experimentální zkušenosti uvádí, že netěsnící rouška či respirátor vedou k celkové účinnosti zhruba 20 procent, tedy asi jako šála přes obličej pro velikost aerosolu o velikosti viru 100 nm,“ napsal Petráček v písemné odpovědi.

Respirátory dovezené z Číny tak podle těchto zjištění mohly projít českou kontrolou pouze poté, co byly přilepeny na testovací figuríny lepidlem či páskou. Evropská norma ČSN 149+A1 tento způsob testování umožňuje, ale uživatel respirátoru by měl o tomto testování vědět.

„Pokud se respirátor k tomu, aby prokázal slíbenou míru ochrany pracovníka, musí takto nepřirozeným způsobem přilepovat, znamená to, že bez přilepení požadovanou míru ochrany neposkytne,“ komentuje výsledky testů Vladimír Ždímal.

Ministerstvo práce a sociálních věcí, pod které Výzkumný ústav bezpečnosti práce spadá, pak uvedlo, že testování filtračních polomasek je jednotné v celé Evropské unii a zkušební laboratoře ji měnit nemohou.

„Laboratoře musí nastavenou normu dodržovat, jinak by přišly o svoji akreditaci, a tím i oprávnění k činnosti,“ vysvětlil pro Seznam Zprávy Vladimír Dostálek, mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí.

Dodávky respirátorů z Číny míří do České republiky od poloviny března, kdy vypukla pandemie koronaviru.

Stát nakoupil stovky milionů ochranných pomůcek za několik miliard korun.

Připravujeme podrobnosti z testu i reakce kompetentních úřadů.

Reklama

Související témata:

Doporučované