Hlavní obsah

Masky z Plzně míří do USA. Na testy si je vyžádali hasiči z Bostonu

Foto: WPA

Ochranná maska plzeňské firmy WPA čeká na certifikaci pro použití v USA.

Reklama

Nanomasky, které vyvinula společnost WPA z Plzně, otestují hasiči z amerického Bostonu. Firma momentálně čeká na certifikaci americké agentury pro potraviny a léky FDA.

Článek

„Minulý týden jsme odeslali třicet kusů našich masek na testování pro hasiče do Bostonu,“ potvrdil Seznam Zprávám majitel a ředitel plzeňské firmy Workpress Aviation Jiří Heckel. Pro trh ve Spojených státech má firma distributora, který dodávku tamním hasičům zprostředkuje.

„Úspěch v USA by pro nás přinesl samozřejmě nejen nové zakázky, ale především prestiž. Pokud se totiž osvědčí v Bostonu, je předpoklad, že je budou chtít stanice z celých Spojených států,“ popisuje Jiří Heckel.

V tuto chvíli vzniká v plzeňských výrobních halách pět tisíc ochranných masek denně. Firma, která až do pandemie dodávala součástky pro letecký průmysl, zejména pro Airbus a Boeing, se do vývoje pustila až letos na jaře.

Český superfiltr vyzkouší plzeňští hasiči

Od března vyvinuli tamní inženýři už osmou verzi. Maska je z certifikovaného materiálu, který přilne na tvář, má dva nádechové filtry na bocích a jeden výdechový ventil vpředu. „Filtr odolá virům a bakteriím a celá maska se dá dezinfikovat, a tedy i opakovaně použít. Disponuje atesty, podle kterých je ještě o řád účinnější než používané respirátory třídy FFP3,“ vysvětluje majitel Jiří Heckel.

800 kusů dodali v září zdarma krajským hasičům. „U Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje teď probíhá distribuce jednotlivým složkám a nastavování režimu jejich použití,“ upřesnil Petr Poncar, mluvčí HZS Plzeňského kraje.

Využití filtračních masek se neomezuje jenom na dobu pandemie covid-19 např. při dopravních nehodách, ale hasiči by je mohli také využít při zásazích na ptačí chřipku nebo v prostředích s vysokou prašností, jako jsou sila nebo sklady obilovin, vysvětluje mluvčí krajských hasičů.

Zkušenosti s maskami už mají dobrovolní hasiči v Plzni-Bolevci. Velitel jednotky Roman Nistor popisuje, že v maskách se dýchá výrazně lépe než v běžném respirátoru. „Získali jsme 25 kusů a máme je jako součást výbavy v požárním autě,“ doplnil.

Workpress Aviation

Vznikla v roce 2012.

Firmu vlastní Jiří Heckel (90 %) a Milan Malina (10 %).

Sídlí v Plzni, má 300 zaměstnanců.

Obrat v roce 2019 dosáhl 720 mil. Kč.

Původně se věnovala pouze leteckému průmyslu, kterému dodává interiérové součástky. Nejvýznamnější zákazníci jsou Airbus a Boeing.

Od jara 2020 odstartovala dceřiná firma WPA Nanotechnologies výrobu ochranných polomasek.

Zdroj: Workpress Aviation

Firma v posledních dnech získala i další zakázky. V jejích maskách tak lidé začnou potkávat například kurýry DHL. „Společnost DHL express testovala naše masky v provozu a v současné chvíli finalizuje první objednávky,“ potvrdil Jiří Heckel za WPA.

Mrzí nás, když vidíme zdravotníky na pokraji sil

Masky využívají také zdravotníci. Například v plzeňské fakultní nemocnici jde zatím o 400 lidí, včetně nejnáročnějšího oddělení pro „covid pacienty“, popsal ředitel nemocnice Václav Šimánek. „Jednorázových pomůcek (ve skladbě respirátorů FFP2 a FFP3) nemocnice potřebuje zhruba 20 tisíc kusů každý týden,“ doplnil šéf nemocnice. Velké výběrové řízení na nákup masek pro všechny zaměstnance plánuje uzavřít koncem října.

WPA jedná o nákupech s ministerstvy vnitra, průmyslu a obchodu i zahraničních věcí. Například vládní agentura CzechInvest pomohla masku zařadit do tendru RescEU. „Ten plánuje doplnit nouzové rezervy Evropské unie,“ popsala pro Seznam Zprávy mluvčí CzechInvestu Jana Kohoutová.

„Bohužel žádné další ministerstvo s námi už nejedná,“ říká Jiří Heckel za WPA. „Myslíme si, že je to obrovská škoda už vzhledem k počtu nakažených zdravotníků. Mrzí nás, když vidíme zdravotníky na pokraji sil, kteří mají otlaky na obličeji a často nedostatečnou ochranu.“

Reklama

Doporučované