Hlavní obsah

Máslo by se letos na 60 korun za čtvrt kila vracet nemělo, zdražit mohou vejce

Raketový růst másla letos nečekáme, říkají odborníci. Cena by mohla i mírně klesat.

 

Reklama

Peněženky mohou zůstat v klidu. Podle odborníků by se ceny potravin během letošního roku neměly příliš měnit. A máslo by mohlo i mírně zlevňovat.

Článek

Zatímco v loňském roce se mezi dubnem a říjnem vyšplhala cena másla o dvacet korun za obvyklých 250 gramů, letošní rok by měl být daleko klidnější. Podle odborníků ze Zemědělského svazu a Potravinářské komory není důvod pro růst ceny, naopak by letos mohla i mírně klesat.

Právě Zemědělský svaz se chystá zítra zveřejnit analýzu vývoje cen zemědělských výrobců a hlavních komodit.

„Cena mléka přestala růst a v některých zemích dokonce začala klesat. Takže neočekáváme, že by docházelo k růstu ceny mléka, a tudíž ani k růstu ceny másla,“ říká Martin Pýcha, předseda Zemědělského svazu.

Máslo by tedy zdražovat nemělo. Cena by ale mohla stoupat u vajec.

„Cena vajec zůstane na mírně vyšší úrovni. Chovatelé museli zainvestovat a do budoucna se očekává, že většina vajec nebude z klecových chovů. Neumím ale odhadnout, jestli cena poroste o pět nebo deset procent,“ tvrdí Miroslav Koberna, ředitel strategie v Potravinářské komoře.

Co dalšího by se během letošního roku mohlo stát? Zlevnit by mohlo vepřové. A to v případě, že by se nepodařilo udržet prasečí mor mimo chovy a zejména pokud by doputoval do Německa.

„Pak se dostáváme do obrovských problémů, protože Německo je jeden z největších vývozců vepřového v Evropě. Mohl by nastat zákaz vývozu do zahraničí a v ten okamžik by propadla cena masa na unijním trhu,“ uvedl Koberna.

Reklama

Doporučované