Hlavní obsah

Masný a mlékárenský průmysl ničí planetu víc než těžba ropy

Masný a mlékárenský průmysl ničí planetu více než těžba ropy.Video: Jolana Humpálová, Reuters

 

Reklama

Většina firem byla vůči výzkumníkům tajnůstkářská ohledně emisních dat a jen málo z nich má v plánu se znečišťováním Země něco dělat. Ze studie vyšlo najevo, že korporace chtějí dále zvyšovat export, čímž se úměrně zvýší i počet emisí.

Článek

Masný a mlékárenský průmysl znečišťují planetu více než těžba ropy. S tímto zjištěním přišla nová studie neziskových organizací Ústav zemědělské a obchodní politiky IATP a GRAIN, které provedly analýzu 35 největších společností zabývajících se masem a mlékem.

Masné a mlékárenské společnosti převzaly prvenství dosud držené ropným průmyslem a mají největší dopad na změnu klimatu. Podle autorů studie bude odvětví živočišné výroby do roku 2050 odpovědné za 80 procent skleníkových plynů z povoleného plánu.

Korporace z Číny, USA, Brazílie, Austrálie, Nového Zélandu, Argentiny, Kanady a států Evropské unie v současnosti nesou zodpovědnost za více než 60 procent z celkového množství emisí vytvořených masnou a mlékárenskou výrobou. Na jednoho obyvatele těchto zemí vychází dvakrát větší počet emisí než na obyvatele států zbytku světa.

Většina firem byla vůči výzkumníkům tajnůstkářská ohledně emisních dat a jen málo z nich má v plánu se znečišťováním Země něco dělat. Ze studie vyšlo najevo, že korporace chtějí dále zvyšovat export, čímž se úměrně zvýší i počet emisí. Firmy se ale nesoustředí na agroekologii, která je řešením globálního oteplování a těží z ní jak farmáři, tak i pracovníci sektoru a konzumenti.

Do analýzy zahrnuli autoři i úsilí, které společnosti vynakládají na snížení emisí. Pouze šest z nich si stanovilo cíle, které zahrnovaly i celý dodavatelský řetězec – a to i přesto, že právě tato část výroby je strůjcem až devadesáti procent celkových emisí.

Podle autorů je jediným skutečným řešením veganský životní styl. Podle zprávy publikované v časopise Science by se celosvětové využití zemědělské půdy snížilo o tři čtvrtiny, kdyby všichni přestali jíst maso.

„Je načase, abychom si uvědomili, že nadměrná spotřeba živočišných produktů je přímo spojena s dotacemi, které tomuto průmyslu poskytujeme, abychom mohli pokračovat s odlesňováním, vyčerpáváním přírodních zdrojů a riskováním veřejného zdraví prostřednictvím nadužívání antibiotik,” uvedla šéfka IATP Shefali Sharma.

Reklama

Doporučované