Hlavní obsah

Maso proti smogu. Jihokorejci si čistí krk podle hornické legendy

Kdykoliv se v Jižní Koreji zvýší koncentrace prachových částic ve vzduchu, prodej vepřového masa roste.Video: Jana Lipská, Šimon Trantina, Reuters, Reuters

 

Reklama

Prodej vepřového podle obchodníků ve „smogovém období“ roste až o pětinu. Vědci ale varují, že jeho konzumace krk nepročistí.

Článek

Jižní Korea se dlouhodobě potýká se znečištěným ovzduším, Soul se pravidelně umísťuje v žebříčku měst s nejhorší úrovní smogu na světě. Obchodníci vypozorovali zajímavou souvislost – kdykoliv se zvýší úroveň smogu, stoupne i prodej vepřového masa.

Důvod je prozaický. Zvýšená konzumace vepřového zřejmě odráží dlouholetý zvyk jihokorejských horníků. Ti se naučili po práci konzumovat vepřové, jelikož podle nich mastné maso pomáhá odstranit nečistoty z krku. Prodej masa na přelomu února a března, tedy v době velkého znečištění, podle obchodníků vzrostl o pětinu.

Středoškolský student Han Dong-jae si konzumaci mastného grilovaného vepřového ve „smogových dnech“ osvojil díky své matce. „Jím více vepřového, když je ve vzduchu velké množství prachu jako dnes,“ uvedl patnáctiletý chlapec pro agenturu Reuters.

Podle profesora ze soulské univerzitní nemocnice ale tento kulturní zvyk nenajde oporu ve vědeckých důkazech, maso krk nepročistí. Doporučuje lidem, aby raději nosili v případě smogové situace masku nebo vůbec nevycházeli ven.

Zvýšenou pozornost věnují Jihokorejci i svým domácím mazlíčkům. Na ulicích lze s rouškou přes čumák zahlédnout i psy.

Reklama

Související témata:

Doporučované