Hlavní obsah

Maso součástí jídelníčku. Je zdravé ho zcela vynechat?

Rozhovor s odbornicí na výživu Margit Slimákovou.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Vyvážená strava je základ zdravé výživy. To slýcháme všichni, každý si pod tím však představuje něco jiného. Někdo konzumuje jen rostlinnou stravu, někdo ji kombinuje i se živočišnými produkty. Která cesta je správná? A je některá z nich ta „zdravější“?

Článek

„Neexistuje jediná potravina, která by byla nezbytnou součástí výživy,“ shrnuje ve stručnosti jednoduché pravidlo vyvážené stravy odbornice na výživu Margit Slimáková. Existuje dlouhá řada potravin, které je vhodné do jídelníčku zařadit, protože prospívají našemu zdraví a obsahují cenné látky. Nicméně žádná z nich není nutně potřebná k přežití člověka. Mezi potraviny, které je dobré nevynechávat a čas od času do jídelníčku zařadit, patří podle Margit Slimákové i maso.

Podle odbornice je samozřejmě čistě na každém, zda se rozhodne maso do svého jídelníčku zařadit. „Záleží spíše na etice, na kulturních zvyklostech a samozřejmě i na chuťových zvyklostech. Protože výživa by neměla být jen součet živin, ale měla by to být především společenská záležitost. Měla by to být i věc, na kterou se těšíme, kterou si užíváme,” popisuje Slimáková.

Potřebuje člověk maso, protože je mu to dáno evolučně? A jak se liší maso, které jedli naši předkové, od toho, které konzumujeme dnes? Odpovědi nejen na tyto otázky přináší odbornice na výživu Margit Slimáková v úvodním videu.

Rozhovor je součástí pořadu Rodinka, který můžete sledovat každý všední den od 9 hodin na Televizi Seznam.

Jednoduchý návod k naladění televizní stanice naleznete zde.

Reklama

Doporučované