Hlavní obsah

Masová otrava metanolem má přes 70 obětí, Putin navrhuje změnu daní

Otrava metanolem v Irkutsku

 

Reklama

Putin chce zdražit všechny přípravky obsahující alkohol.

Článek

Počet lidí, kteří zemřeli na následky otravy podomácku vyrobeným alkoholem v Irkutsku, se zvyšuje. Dnes místní úřady informovaly, že obětí je již 72. Dalších 33 otrávených je stále v nemocnici.

Aby Rusové v Irkutsku ušetřili za alkohol, místo vodky si kupovali přípravek do koupele Bojaryšnik. Ten na etiketě sice má uvedeno, že jde o líh, ale ve skutečnosti se jedná o jedovatý metanol.

Policie už zatkla třináct lidí, kteří se podíleli na výrobě a distribuci tohoto přípravku. V Irkutsku i celé irkutské oblasti byl vyhlášen stav nouze.

Podle expertů nemají Rusové z nižších vrstev kvůli hospodářské krizi peníze na to, aby si mohli kupovat lihoviny v obchodech, proto jako levnější variantu volí různé nahrážky s obsahem lihu, například prostředky na mytí oken, nemrznoucí směsi či dokonce brzdové kapaliny. Odhaduje se, že těmto nahrážkám pravidelně holduje patnáct milionů Rusů.

Ruský prezident Vladimir Putin v reakci na tragédii navrhl snížení zdanění vodky. Zároveň se má podle něj zvýšit zdanění medicínských, kosmetických a čisticích prostředků, které obsahují líh.

„Je nutné zvyšovat daně na výrobky obsahující alkohol, aby už nebyly lahvičky za pár drobných. Jestli se to využívá ve farmacii nebo v kosmetice, tak se nedá nic dělat, ale kosmetika prostě bude dražší," dodal Putin.

Reklama

Doporučované