Hlavní obsah

Masový hrob v Minsku vydal ostatky tisíce židovských obětí nacistů

Svět bez obalu: V Bělorusku otevřeli masový hrob.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Místo, kde se nacisté zbavili těl zavražděných Židů, našli v centru běloruského hlavního města stavební dělníci v únoru.

Článek

V masovém hrobě spočívá více než tisíc ostatků popravených Židů. Na původním staveništi byly zastaveny veškeré práce, aby mohli experti kosterní pozůstky exhumovat.

„Cítím z tohoto místa velký smutek,“ svěřil se reportérům Rádia Svobodná Evropa jeden z policistů. „Téměř jsem brečel, když jsem viděl tolik dětských a ženských koster. Nemůžete postavit dům nebo silnici nad lidskými kostmi. Každá oběť války by měla být řádně pohřbena. Válka nekončí, dokud se to neudělá.”

Bělorus Uladzimir Hubenka prý o masovém hrobě věděl už jako dítě. Nakreslil, jak si ho pamatoval. „Před těmi domy byly zatopené jámy. Tam byli Židé zastřeleni a pohřbeni. Masový hrob, který byl nedávno objeven, byl před ohradou. Vše to zarostlo plevelem a nezůstaly tu žádné důkazy,” popsal Hubenka.

Také zástupkyně místní židovské komunity Rehina Simoněnková tvrdí, že si byla dlouho jistá, že se v místě nachází masový hrob. „Nemyslím si, že by to bylo pro město nějaké velké překvapení. Četla jsem o tom už v novinách z roku 1999. Můj otec mi ukázal článek, kde bylo toto místo nazváno hřbitovem. Nechápu, proč se tomu nevěnovalo více pozornosti,“ stýská si.

Podrobnosti v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované