Hlavní obsah

Masových protestů v Hongkongu se zúčastnilo až přes milion lidí. Jsou za tím „cizí síly”, tvrdí Čína

„Cizí síly se snaží oslabit Čínu a vytvářejí chaos,” píší čínská státní média o masových protestech v Hongkongu.Video: Eva Soukeníková , AP, Reuters

 

Reklama

V Hongkongu v neděli demonstrovaly nejméně stovky tisíc lidí, podle organizátorů dokonce více než milion – nejvíc od roku 1997. O událostech v bývalé britské kolonii reportují čínská státní média jako o akci „zahraničních sil”.

Článek

Čínská státní média obviňují „zahraniční moc” z masových protestů v Hongkongu. Ta se podle nich snaží „oslabit Čínu tím, že vytvářejí chaos”.

V neděli v Hongkongu protestovaly stovky tisíc lidí. Kritizují návrh zákona, podle něhož by byli obyvatelé města souzeni na pevninské Číně. Obávají se, že cílem se stanou zejména političtí oponenti čínského režimu.

Čínská státní média se však snaží události popsat po svém. Celostátní deník China Daily reportuje: „Někteří obyvatelé Hongkongu byli ošáleni opozicí a jejich zahraničními nitkami, aby podporovali kampaň proti návrhu zákona,” popsala britská televize BBC.

Státní deník argumentuje tím, že „každý čestný člověk” by měl podpořit zákon, který řeší mezery v zákoně a zabrání před tím, aby se z Hongkongu stalo útočiště pro kriminálníky.

Podle dalšího čínského deníku Global Times protesty jen „politicky rozjitřily rutinní zákonodárný proces”. Hongkongská vláda podle listu neustoupí. V pevninské Číně se o protestech neinformovalo.

Vyhledávání na sociální síti Weibo, čínské obdobě Twitteru, uživatele odkázalo na hongkongské noviny, které straní Pekingu. Zprávy BBC a CNN o protestech nebyly v Číně přístupné.

Podle organizátorů vyšlo do ulic přes milion lidí. To by při populaci města přesahující sedm milionů znamenalo, že každý sedmý obyvatel. A také že demonstrace byla největší od roku 1997, kdy se bývalá britská kolonie vrátila pod správu Číny.

Reklama

Související témata:

Doporučované