Hlavní obsah

Máte 96 hodin! Velké mobily a tablety se nesmí brát do letadla kvůli hrozbě Islámského státu

Kvůli hrozbám Islámského státu platí nová nařízení pro některé aerolinie.

 

Reklama

Je bláznivé myslet si, že letiště v Dubaji není bezpečné, reaguje ředitel aerolinek Emirates.

Článek

Je to nejviditelnější omezení letecké dopravy od útoků na Spojené státy v září 2001.

Americká zpravodajská služba odhalila, že se Islámský stát snaží zdokonalit techniku výbušnin skrytých v bateriích elektronických zařízení. Zjištění vedlo Spojené státy i Velkou Británii k vydání zákazu vnášení většiny elektronických zařízení na palubu letadel mířících přímo do USA a Británie z vybraných zemí.

Pasažéři si s sebou nesmějí do letadla vzít větší elektronické zařízení, než je mobilní telefon - přesněji zařízení větší než 16 cm x 9,3 cm. Do limitu se tak vejdou i současné největší telefony - iPhone 7 Plus nebo Samsung Galaxy Edge 7.

Opatření se týká notebooků, tabletů, čteček, DVD přehrávačů, kamer a přenosných herních zařízení. Cestující je budou muset nechat odbavit a na palubu si s sebou vezmou pouze mobilní telefon.

Za 96 hodin zavést, dodržovat půl roku

Na zavedení nového pravidla mají aerolinie jako Emirates Airline, Qatar Airways, British Airways a Turkish Airlines 96 hodin. Změny nařízené USA se týkají celkem devíti leteckých společností a zasáhnou více než 50 letů denně. Jedná se o přímé lety do USA z osmi zemí Blízkého východu a severní Afriky.

Postiženo bude deset letišť v osmi zemích, odkud létá do USA devět leteckých společností. Na seznamu jsou Jordánsko, Egypt, Turecko, Saúdská Arábie, Kuvajt, Maroko, Katar a Spojené arabské emiráty. Nařízení se týká pouze přímých letů z vybraných zemí do Spojených států, nezahrnuje lety s přestupem.

Prezident společnosti Emirates komentoval nové nařízení amerikcých úřadů slovy, že "je bláznivé zařadit letiště v Dubaji na seznam těch, které nejsou bezpečné."

Spojené království vydalo stejné nařízení pro Turecko, Libanon, Jordánsko, Egypt, Tunis a Saúdskou Arábii. Dotkne se celkem 13 aerolinií.

Pojištění nemusí odbavená zařízení pokrývat

Britská cestovní asociace ABTA varovala, že tablety nebo notebooky často nekryje běžné pojištění zavazadel. Odbavené zařízení tak pojištění nekryje ani pro případ odcizení, ani pro případ poškození. Mluvčí tak lidem doporučila nechat veškerá zařízení raději doma.

Nízkonákladová letecká společnost Monarch airlines se rozhodla v souvislosti s nařízením svým zákazníkům navýšit váhový limit odbaveného zavazadla o 3 kg.

Nařízení vstoupí v platnost 25. března a potrvá do 14. října.

Reklama

Doporučované