Hlavní obsah

Máte číslo na Borise? Telefon na premiéra byl 15 let veřejně dostupný

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson.

Reklama

Mít uložené soukromé telefonní číslo na britského premiéra velkou vzácností zjevně nebude. Veřejně dostupné bylo totiž celých 15 let. A zdá se, že jej britský premiér používá dodnes.

Článek

Do světa se dostalo už v roce 2006 v tiskové zprávě think tanku sdílené na internetu v souvislosti s Johnsonovým předchozím zaměstnáním. Podle některých poslanců veřejně dostupné telefonní číslo premiéra Borise Johnsona představuje ohrožení bezpečnosti, riziko vyhrožování a lákadlo pro lobbisty.

Už v polovině měsíce mělo být Johnsonovi ze strany ministrů doporučováno telefonní číslo změnit – počet jednotlivců, kteří premiérovi volali s žádostí o pomoc, začal dosahovat neúnosné meze. Zdroj blízký Johnsonovi pro deník The Telegraph uvedl, že trvalým problémem byla kvanta zpráv od cizích lidí, kteří Johnsonovi psali přes WhatsApp, což bylo pro mnohé zaměstnance Downing Street 10 „zdrojem frustrací“.

„Borisův problém spočívá v tom, že odpovídá všem,“ uvedl jeden ze zdrojů. Johnson však prý naléhání lidem nepodléhal, ale spíše se je „snažil setřást“. Jiní žertovali, že je předseda vlády příliš liberální a rozdává své telefonní číslo každému, s kým se setkává, čímž vzniká sáhodlouhý seznam lidí, kteří ho mohou kontaktovat přímo. O několik dní později však Downing Street 10 popřela, že by Johnsonovi ministři změnu telefonního čísla kdy doporučovali.

Po zjištění, že je premiérovo číslo volně dostupné na internetu, se na něj pokoušeli volat i novináři z BBC, telefon byl však vypnutý.

Tisková zpráva think tanku zveřejněná spolu s telefonním číslem před 15 lety souvisela s tehdejším zaměstnáním Johnsona jako stínového ministra vysokoškolského vzdělávání. V textu číslo doprovázela výzva novinářům, aby jej kontaktovali pro další komentář. O dva roky později se úspěšně stal starostou Londýna.

Bývalý poradce pro národní bezpečnost lord Ricketts však varuje, že premiérovo telefonní číslo může být lákadlem pro nepřátelské státy se „sofistikovanými kybernetickými schopnostmi“ nebo pro zločinecké gangy. Jiní poslanci pro média uvedli, že považovali změnu telefonního čísla v momentě nástupu na post premiéra za „základní bezpečnostní opatření“.

V souvislosti s Johnsonovým telefonem tento měsíc vyšlo najevo, že si premiér na začátku pandemie vyměňoval SMS zprávy s obchodníkem Jamesem Dysonem. V nich Johnson sliboval, že „napraví“ daňový problém ve prospěch Dysonovy společnosti, která měla během pandemie pracovat na výrobě ventilátorů.

Premiér pak uvedl, že jednal „správně“ a snažil se jen „udělat vše, co bylo v jeho silách“, aby pomohl zvýšit nabídku nedostatkového zboží. Šéf labouristů Keir Starmer však namítl, že není spravedlivé, aby přátelé, „kteří mají číslo na předsedu vlády, mohli takto žádat o daňové úlevy“.

Reklama

Související témata:

Doporučované